Svijet životinja

Tri rase pasa koje ne trpe djecu

Tri rase pasa koje ne trpe djecu
Foto: Pixabay | Tri rase pasa koje ne trpe djecu

Odabir prave rase psa za vašu porodicu je najvažniji i sasvim je sigurno da ćete među 360 globalno priznatih rasa pronaći psa koji vam odgovara, ali kao budući vlasnik, važno je da ne izaberete rasu samo zato što je "u trendu" ili "izgleda slatko", savjetuje "Thesun".

Veterinari širom svijeta predlažu budućim vlasnicima pasa da detaljno istraže rase prije nego što požele dobrodošlicu četvoronožnom prijatelju. Odabir savršene rase psa zahtijeva još više razmišljanja ako u kući imate malu djecu. Stručnjaci tvrde da ove tri rase pasa ne bi trebalo da budu na vašoj listi želja ukoliko imate djecu, a na vrhu liste zabranjenih je vajmarski ptičar.

Vajmarski ptičar je gajen za lov na krupnu divljač - klasu plena koji, po veličini, izgleda slično djetetu mlađem od 13 godina. Iako ova osobina ne znači da će vajmaranac stalno vrebati dijete, on se grubo igra sa ljudima sa kojima živi, pogotovo ako ne dobija dovoljno pažnje ili nije aktivan. Vajmarskom ptičaru je potrebna određena rutina i mnogo trčanja, šetnje i igre. To može biti teško ako ste zauzet roditelj.

Druga na listi nepoželjnih rasa za porodicu sa djecom je manja od vajmarskog ptičara, ali ne i manje nezgodna: riječ je o čivavi. Ovi psi za torbicu jesu mali, ali su poznati po tome što imaju usta uvijek spremna za ujed.

Mnogi ljudi smatraju da su čivave idealne za porodice sa malom djecom, jer je rasa veoma mala, ali je realnost sasvim suprotna. Čivava se oslanja na svoje zube koji je štite tamo gdje njen stas ne može, reagujući lajanjem, a ponekad i ujedom. Mnogim čivavama je potreban lični prostor: one će dati mnogo signala ako neko uđe u njihovu zonu i učini da se osjećaju neprijatno. Problem sa djecom i čivavom je u tome što djeca nisu vješta u čitanju signala, pa čivava začas postane agresivna.

Akita, veliki japanski planinski pas, treća je rasa koja je najmanje pogodna za porodicu. Stručnjaci kažu da akita može da bude veoma dobra i odana, ali je to rasa koja je godinama uzgajana da bude čuvar. Instinkti akite veoma se lako preokrenu u igri i prilikama u kojima nepoznata djeca dolaze u vaš dom. Akita želi da zaštiti svoju porodicu, uključujući i vašu djecu, pa može da shvati dolazak druge djece kao prijetnju, a ponekad i da poistovijeti grubo ponašanje ili buku vaše djece sa neprijatnim doživljajima koje je imala sa drugom djecom. Prirodan instinkt akite čuvara se tada aktivira i dolazi do napada i povređivanja.

Ista pravila koja se odnose na navedene tri rase pasa važe i ako nemate malu djecu u kući, ali vam dolaze u posjetu. Ukoliko ne umiju da se ponašaju pravilno u kući u kojoj živi pas jedne od navedenih rasa, njihov nestašluk, cika i vriska će u ovim psima probuditi odbrambene odgovore, prenosi Telegraf.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije