Spejs Eks stigla u ISS, među putnicima i saudijska astronautkinja

KEJP KANAVERAL - Raketa američke svemirske kompanije Spejs Eks stigla je danas na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS), a među putnicima je bila i prva arapska astronautkinja ...

Saudijska Arabija poslala prvu ženu astronauta u svemir

Rajana Barnavi će provesti niz eksperimenata na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS) i biće prva žena austronaut iz Saudijske Arabije. Zajedno sa njom u svemir su u sklopu ...

Veliki asteroid prolazi pored Zemlje

Asteroid po imenu 2023 JK sutra će proletjeti pored Zemlje, promašivši našu planetu za nešto više od 1,6 miliona kilometara.

Zanimljivo otkriće na Marsu (VIDEO)

Naučnici su došli do zanimljivog otkrića na Marsu, jer su pronašli kamen koji ih je podsjetio na knjigu. Oni smatraju da bi ovo mogao da bude dokaz postojanja "štreberskog ...

Više od 60 novih satelita otkriveno oko Saturna

Otkriće 62 do sada neotkrivena satelita oko "šestog kamena od Sunca" postavilo je Saturn u čvrsto vođstvo u našem solarnom sistemu.

Više od 60 novih satelita otkriveno oko Saturna

Otkriće 62 do sada neotkrivena satelita oko šestog kamena od Sunca postavilo je Saturn u čvrsto vođstvo u našem solarnom sistemu.

Naučnici otkrili najveću kosmičku eksploziju do sada

Astronomi vjeruju da su pronašli najveću do sada otkrivenu eksploziju u svemiru koja traje već duže od tri godine, što je duže od bilo koje supernove čija je svjetlost ...

Astronomi otkrili najveću kosmičku eksploziju

SAUTEMPTON - Astronomi sa Univerziteta Sautempton otkrili su najveću kosmičku eksploziju ikada zabilježenu, koja je 10 puta svjetlija od bilo koje poznate supernove.

Meteorit uletio u spavaću sobu: "Bio je jako vruć"

Meteorit je pogodio kuću koja se nalazi u Houpvel Taunšipu u Nju Džersiju, ali srećom u ovom "incidentu" niko nije povrijeđen.

Otkrivena tajna zvijezde Fomalhaut, jednu od najsjajnijih zvijezda na ...

Astronomi su spazili dva prstena i ogroman oblak prašine oko jedne od najbližih i najsjajnijih zvijezda na nebu.

Tajanstvena kineska letjelica sletjela na Zemlju nakon 276 dana

Eksperimentalna i tajanstvena kineska svemirska letjelica vratila se na Zemlju danas, nakon što je u orbiti provela 276 dana.

Svemirski teleskop James Webb otkrio vodenu paru na planeti van ...

Astronomi su uz pomoć James Webb teleskopa otkrili znakove vodene pare na planeti van Sunčevog sistema udaljenoj 26 svjetlosnih godina, u sazvježđu Djevica.

Zvijezda slična Suncu progutala planetu u Mliječnom putu

Naučnici su po prvi put posmatrali kako udaljena zvijezda guta planetu veličine Jupitera, nakon čega je izbacila još nepoznat materijal u formi nekog, kako su naučnici rekli ...

Predstavljen prvi turski astronaut

ISTANBUL - Prvi turski astronaut Alper Gezeravči otputovaće na Međunarodnu svemirsku stanicu /MSS/ do kraja godine, izjavio je danas predsjednik Redžep Tajip Erdogan.

NASA razvija tiši supersonični avion za komercijalne operacije

VAŠINGTON - Američka svemirska agencija NASA bliži se rješenju koje bi moglo pomoći u ukidanju zabrane svih civilnih supersoničnih aviona iznad kopna u SAD.