Svijet životinja

Psi bundevu jedu sa uživanjem: Budite oprezni, jer ovi dijelovi su opasni

Psi bundevu jedu sa uživanjem: Budite oprezni, jer ovi dijelovi su opasni
Foto: Freepik | Psi bundevu jedu sa uživanjem: Budite oprezni, jer ovi dijelovi su opasni

Stručnjaci koji se bave ishranom pasa tvrde da ukusna i naizgled bezbijedna namirnica – bundeva, može da postane opasna za kućne ljubimce.

Vlasnici pasa znaju da je čokolada jedna od najnepoželjnijih namirnica koja je takođe neizostavna na prazničnoj trpezi, ali Endru Lil, izvršni direktor kompanije za osiguranje kućnih ljubimaca Vaggel, otkriva da je i bundeva namirnica  od koje treba držati podalje kućne ljubimce.

Iako mnogi vlasnici pasa daju ljubimcima bundevu, ovo ukusno i zdravo povrće može biti prijetnja zdravlju životinje. Psi mogu da jedu bundevu u određenim oblicima – idealna je oguljena i isjeckana, pečena ili u obliku pirea. Bundeva je dobar izvor vlakana i elemenata u tragovima i pomaže varenju i mnogi vlasnici pripremaju obroke za pse koji sadrže bundevu. Međutim, neki dijelovi bundeve nisu bezbijedni za ishranu naših pasa.

Kora bundeve može biti opasna, jer se njom mogu ugušiti manji psi i štenci, a može da blokira stomak i crijeva.

Stabljike i listovi bundeve prekriveni su sitnim, bodljikavim dlačicama koje mogu da naškode psima - posebno štencima - jer iritiraju usta tokom žvakanja, zatim grlo i jednjak prilikom gutanja i naposlijetku stomak.

Bundevu koju pripremate psu nemojte zaslađivati ni začinjavati, u suprotnom pas može doživjeti gastrointestinalne tegobe, pankreatitis i druge tegobe.

Da pas ne bi pao u iskušenje da posegne za poslasticama koje su mu zabranjene, pobrinite se da ih držite podalje od njegovog dohvata, u visokim ormarićima i zatvorenim kutijama. Zamolite djecu i posjetioce u domu da ne hrane psa proizvoljno ovim slatkišima.

Psu možete unaprijed da pripremite bezbijedne obroke: štapiće mrkve i male komade kuvane ili pečene bundeve.

U slučaju da i pored mjera predostrožnosti pas pojede zabranjene dijelove bundeve, najvjerovatnije će povraćati, a vi se pripremite da ga odvedete veterinaru, prenosi Telegraf.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije