Svijet životinja

Pse ne polivajte vodom da biste ih rashladili u vrelim danima

Pse ne polivajte vodom da biste ih rashladili u vrelim danima
Foto: Jack Geoghegan/Pexels | Pse ne polivajte vodom da biste ih rashladili u vrelim danima

Leto uveliko traje, a vlasnici pasa i njihovi ljubimci se polako "kuvaju" na temperaturama koje se ne spuštaju ispod 35 stepeni Celzijusa. Iako volite sunce, ono sada može da bude samo neprijatelj vašim ljubimcima. Ipak, postoje načini da im pomognete.

Psi se ne znoje kao ljudi, a njihov dlačni pokrivač, koliko god tanak bio, ipak nije za ljeto. Zato svi vlasnici pasa treba da se pobrinu da njihovi psi ostanu rashlađeni, pogotovo kad je nemoguće izbjeći toplotni talas, piše Mirror.

Vlasnik jednog čokoladnog labradora, koji se na TikTok mreži predstavlja kao @buddi_the_brovn_labrador, dijeli savjete kakva treba da bude ljetnja briga prema ljubimcima. U video klipu na TikToku, koji je dobio više od 31.000 lajkova, on savjetuje vlasnicima da "nikad ne prskaju svog psa hladnom vodom da bi ga rashladili".

On objašnjava da ovakav način rashlađivanja izaziva zatvaranje kapilara ispod kože, pa bi se dobio suprotan efekat: pas će zadržati još više toplote." Umjesto toga, hlađenje u bazenu je efikasnije, jer psi regulišu temperaturu šapama i ustima.

Vlasnik ovog psa takođe preporučuje da šetnje ljubimaca preusmjerite na period dana sa nižim temperaturama - prije 7 ujutro i poslije 22 sata.

"Imate li klima-uređaj? Odlično! Koristite ga ne samo zbog sebe, već i zbog ljubimca. Ako u zatvorenom prostoru postane prevruće, premjestite psa na hladnije mjesto u domu."

Vlasnici uvijek treba da vode računa o tome da vaš pas ima dovoljno sveže vode za piće, da ima mjesto u hladu i da ima svakodnevnu kuru njege, odnosno češljanja kako bi im se uklonila mrtva dlaka.

(Telegraf.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije