Svijet životinja

Pojavile se žabe sa tumorom na licu: Roditelji brinu zbog djece, biolozi traže pomoć

Pojavile se žabe sa tumorom na licu: Roditelji brinu zbog djece, biolozi traže pomoć
Foto: Pixnio | Pojavile se žabe sa tumorom na licu: Roditelji brinu zbog djece, biolozi traže pomoć

​Mnogi roditelji iz Australije "prestrašeni" su nakon što su otkrili da su žabe, sa kojima njihova djeca vole da se igraju u dvorištima, bolesne. Ljudi masovno prijavljuju da viđaju žabe na čijim licima se pojavljuju okrugle izrasline nepoznatog porijekla i da ih je svakog dana sve više, prenosi "Yahoo".

Roditelji su sakupili "zaražene" vodozemce iz svojih dvorišta i poslali ih Debori Pergoloti, vođi neprofitne grupe "Frog Safe" koja pomaže u rehabilitaciji bolesnih i povrijeđenih žaba.

Ekipa Pergolotijeve održava bazu podataka sa fotografijama oboljelih životinja, kao i informacije o tome gdje su pronađene i od čega su patile.

Nakon hitnih analiza, laboratorijski rezultati pokazali su nešto što je donekle umirilo roditelje, ali je uznemirilo naučnike: sve žabe pogođene promjenama pate od kancera, bolesti koja je istorijska rijetkost kod vodozemaca.

"Vlasnici kuća su veoma zabrinuti za žabe koje dolaze u njihova dvorišta, jer vole ove vodozemce i skoro da osjećaju posesivnost i obavezu prema njima. Gotovo da žele da nam kažu: 'Vratite ih nazad kad ozdrave'," rekla je Pergoloti koja kaže da su tu i roditelji koji se uznemire zbog saznanja da je njihovo dijete dodirivalo žabu sa kancerom.

Pergolotijeva kaže da djeca nisu izložena nikakvom riziku zbog kontakta sa žabama, ali bi roditelji morali da razmisle o tome koliko hemikalija za domaćinstvo i poljoprivredne hemikalije doprinose razvoju raka kod žaba. Studija Australijskog muzeja i Univerziteta Novog Južnog Velsa, objavljena u aprilu, otkriva da je u jetri 36 odsto žaba u istočnom Novom Južnom Velsu pronađen pesticid rodenticid.

Iako nije poznato kako ove hemikalije utiču na zdravlje žaba u Australiji, istraživanja u drugim zemljama povezuju obolijevanje vodozemaca sa pesticidima koji su odgovorni za poremećaj imunog sistema, malformacije, promjene u rastu, razvoju i reprodukciji.

Pergolotijeva želi da se finansira više istraživanja kako bi se istražilo da li postoji veza između pesticida i pojave raka kod žaba, tvrdeći da su ovi vodozemci dugo zanemareni.

Iako je teško pridobiti volju političara za obezbjeđivanje sredstava kojim bi se započelo istraživanje u vezi sa vodozemcima, Pergolotijeva tvrdi da javnost treba da shvati ozbiljnost sve masovnijeg nestanka žaba koje oboljevaju od kancera, prenosi "Telegraf".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije