Svijet životinja

Pet prednosti odrastanja djece sa psom

Pet prednosti odrastanja djece sa psom
Foto: Freepik/Ilustracija | Pet prednosti odrastanja djece sa psom

Svako ko je kao dijete imao kućnog ljubimca zna koliko je jaka ljubav prema životinji i razumije prednosti odrastanja sa psom ili mačkom.

Psi su dobrodušni, prijateljski raspoloženi, trpeljivi i umiljati i imaju još mnogo osobina koje prijaju odraslim članovima porodice i djeci. Psi treba da budu ravnopravni članovi porodice jer dijele naša iskustva i nude bezuslovnu ljubav i naklonost što je veoma značajno za dijete koje raste i razvija osjećaj sopstvene vrijednosti.

Bilo da dijete druguje sa kućnim ljubimem u avanturi koju priređuje u dvorištu ili ga nježno mazi i hrani poslasticama, odrastanje sa psom utiče na fizički i psihički razvoj djeteta i životinje, piše Purina.

Postoje mnogobrojne prednosti odrastanja djeteta sa psom, pa čak i u situaciji kad oni nisu u zajedničkom domu - kad pas živi na ulici, bez vlasnika.

Dijete se iskreno vezuje za životinju koja živi sama, pomaže joj tako što joj donosi hranu i vodu, pružajući zaštitu i pokazujući odgovornost.

Tragom ove konstatacije došli smo do video zapisa o dječaku koji je drugovao sa uličnim psom, redovnim posjetiocem u školskom dvorištu, koga su u jednom trenutku odveli ljudi iz azila. Da skratimo priču: u dogovoru sa roditeljima, dječak je postao vlasnik ovog psa, a prvi kadrovi video zapisa njihovog ponovnog susreta su više nego dirljivi.

Prednosti odrastanja djeteta i psa su višestruke, pogotovo ako u dom dovedete psa koji je pripadnik rase poznate po dobrodušnosti i ljubavi prema djeci.

1. Stalno druženje

Djetinjstvo se ne odvija uvijek glatko i lako. Uobičajeni izazovi kao što su koškanje ili tuče sa drugarima, polazak u školu, premještaj u novu školu, distanca u odjeljenju... za dijete su veoma krupna dešavanja, posebno dok razvija emocije. Posjedovanje kućnog ljubimca za interakciju u ovim situacijama može biti od velike pomoći. Stalno druženje sa ljubimcem kroz uspone i padove u djetinjstvu i adolescenciji može biti izvor velike utjehe za malog čovjeka.

Kad god se djeca osjećaju tužno, ljuti su ili uplašeni, uvijek se mogu obratiti svom ljubimcu, a pokazalo se da maženje pasa ublažava stres i pomaže ljudima da se opuste. Osim toga, ako je pas socijalizovan i voli aktivnosti, može biti odličan drug u igri tipa hvatanja ili skrivanja, ili neki izmišljeni scenario vašeg djeteta.

2. Aktivniji život

Briga o psu podstiče dijete na aktivniji način života. Vježbanjem dijete ojačava kosti i mišiće, poboljšava zdravlje kardiovaskularnog sistema i dobija druge zdravstvene benefite. Istraživanja pokazuju da djeca sa psima vježbaju jedanaest minuta dnevno više od svojih vršnjaka koji nemaju pse. To možda ne zvuči mnogo, ali kad se sabere na  sedmičnom ili mjesečnom nivou, pokazuje drastičnu razliku.

Psi zahtjevaju svakodnevne šetnje ili trčanje i dosta vremena za igru i motivišu sve vlasnike da konstantno izlaze u prirodu. Ovo je naročito važno za djecu koja su apatična u vezi sa vježbanjem, bore se sa viškom kilograma ili bi mogla imati koristi od toga da provedu više vremena na otvorenom.

3. Odgovornost i učenje

Odrastanje sa psom je prilika za djecu, posebno stariju, da se nauče odgovornosti. Obezbjeđivanje hrane i vode ljubimcu, kao i redovne šetnje daju djeci prvi uvid u odgovornost i obavezu. Važno je da roditelji redovno provjeravaju odnos djeteta prema psu da bi bili sigurni da se potrebe ljubimca zadovoljene. Djeca se na ovaj način uče i empatiji i saosjećanju i razvijaju viši nivo samopoštovanja izvršavajući svoje obaveze.

4. Bolje zdravlje

Studije pokazuju da se bebe koje su odgajane u bliskom kontaktu sa kućnim ljubimcem rjeđe razbole u prvoj godini života što znači potencijalno manje posjeta ljekarskoj ordinaciji. Neka istraživanja kažu da izlaganje peruti kućnih ljubimaca i mikrobima koje oni unose u dom ojačava imuni sistem beba u razvoju, a djeca koja odrastaju sa psima imaju smanjen rizik od alergija.

5. Više sreće

Jedna od najvećih prednosti posjedovanja psa u ranom djetinjstvu je to što usrećuje dijete. Dokazano je da interakcija sa životinjama, posebno psima, utiče na hormone povezane sa blagostanjem i srećom (dopamin, oksitocin i kortizol). Igranje i interakcija sa psima predstavlja lijepu zabavu i uvijek može da uljepša dan djetetu.

Odrastanje uz psa obogaćuje živote djece na mnogo načina, pa ako je porodica spremna da nabavi kućnog ljubimca, dolazak psa u dom može da bude jedan od najvećih i najlepših poklona za mališane, prenosi Telegraf.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije