Svijet životinja

Ovo su najpopularnije rase pasa u svakoj generaciji (FOTO)

Ovo su najpopularnije rase pasa u svakoj generaciji (FOTO)
Foto: Pexels/Ilustracija | Ovo su najpopularnije pasmine pasa u svakoj generaciji (FOTO)

Portal Rover nedavno je proveo anketu kojom je utvrđeno koje su pasmine pasa najpopularnije među različitim generacijama - od baby boomera do generacije Z.

U anketi je sudjelovalo više od 1000 vlasnika pasa iz SAD, a u nastavku donosimo rezultate.

Baby boomeri - čivava

 

Među baby boomerima, pojedincima starijima od 59 godina, najpopularniji psi su čivave.

Philip Tedeschi, profesor sa Univerziteta u Denveru koji proučava odnose između životinja i ljudi, vjeruje da boomeri vole čivave jer su sitne i podsjećaju ih na brigu o djeci.

"Osim toga, promjene u urbanizaciji i poslovnim trendovima rezultirale su time da su se mnogi boomeri našli u urbanim i prigradskim područjima koja su pogodovala držanju manjih pasa", izjavio je Tedeschi za Newsweek.

Generacija X - labrador retriver

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by LouLi1901 (@louli1901)

Među generacijom X, čiji pripadnici imaju između 44 i 59 godina, najpopularniji su labrador retriveri. Tedeschi je naglasio da je generacija X karakteristična po tome što ne želi biti preopterećena pritiscima društva te po tome što je iskusila jednu od najviših stopa razvoda u djetinjstvu, kao i značajnu ekonomsku nestabilnost.

"Dovedite psa koji se najčešće smatra univerzalnim, psa koji ide bilo gdje, radi bilo šta, i uvijek je u centru pažnje. Labradori su jedna od najpopularnijih pasmina zbog svoje razigrane, privržene i divne naravi", rekao je Tedeschi.

Milenijalci - njemački ovčar

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jäger (@flynn_jager)

Milenijalci, pojedinci koji imaju između 43 i 38 godina, daju prednost njemačkim ovčarima. Tedeschi je objasnio da su njemački ovčari izuzetno pametni, odani i vezani za svoje vlasnike i porodicu. Uz to, zaštitnički su nastrojeni i lijepi.

"Kao pasmina, često su prisutni u medijima gdje rade nevjerovatne stvari, čuvaju svoju teritoriju, bore se protiv neprijatelja i prevladavaju prepreke. Za generaciju koja je odrasla suočena s egzistencijalnim prijetnjama, razlozima za anksioznost i depresiju, ovi psi mogu izgledati kao oslonac koji će biti uz vas kroz sve nedaće", dodao je.

Generacija Z - zlatni retriver

 

Među generacijom Z, čiji pripadnici imaju između 12 i 27 godina, najpopularnija je pasmina zlatni retriver.

"Ova generacija je oblikovana tehnologijom, društvenim mrežama i mobilnim telefonima", rekao je profesor sa Sveučilišta u Denveru, prnosi Index.

"Zlatne retrivere često opisuju kao lijepe pse koji vole ugađati vlasnicima, slatke i privržene, zabavne i pune energije u igri."

"Za ove pse se vjeruje da ih je lako dresirati te da se prilagođavaju našem životu na predvidljiv i dosljedan način. Moguće je da pripadnike generacije Z privlače ovi psi zato što, kada googlaju kojeg psa je najbolje nabaviti, zlatni retriveri su gotovo uvijek na vrhu liste koju prate savršene slike."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije