Svijet životinja

Ovo su dva razloga iznenadne promjene ponašanja vašeg psa

Ovo su dva razloga iznenadne promjene ponašanja vašeg psa
Foto: Unsplash | Ovo su dva razloga iznenadne promjene ponašanja vašeg psa

Vaš pas je vaš najbolji prijatelj i poznajete ga "iznutra" i "spolja", odnosno dok se njegovo ponašanje ne promijeni i postane uznemirujuće, ili čak zastrašujuće, kad počne da radi nešto što dotad nije radio i jednostavno ne možete da ga prepoznate. Vaš četvoronožni prijatelj može da bude neuobičajeno agresivan, da laje bez povoda ili će u najgorem slučaju napasti članove vaše porodice ili vas. Kao suprotnost ovome, pas može da pokaže mrzovolju, nezainteresovanost za omiljene igračke i vas, i čak će odbijati da jede.

Iako pas ne može da kaže kad mu nešto ne prija, da ima bolove, strahove ili ne podnosi neke vlasnikove poteze, upravo vlasnik može da prepozna da nešto nije u redu. U tim situacijama nisu potrebni "prevodioci" ili šaptači, jer se promjena u ponašanju psa veoma lako prepozna, objašnjava Topdogtrainingandresort.

Istraživanja su dokazala da promjena ponašanja kod psa nije uslovljena njegovoj pripadnosti određenoj rasi.

Promjene ponašanja zbog promijena

Vaš pas može biti uplašen zbog promijena. Da li ste ikada bili pod stresom ili uplašeni zbog novog posla ili preseljenja u drugi grad? Vaš pas se može osjećati isto tako, jer, kao i čovjek, on mora da osjeća sigurnost i bezbijednost. Pas se navikne na šablone, a kada se iznenada nađe u novom prostoru ili se suoči s novim pravilima, može se zbuniti ili uplašiti. Dolazak novog člana domaćinstva, bilo da se radi o bebi, partneru ili drugom kućnom ljubimcu, takođe može izbaciti psa iz ritma. Nerijetko pas može da tuguje zbog takvih promijena. Čak i stres vlasnika zbog novog doma, člana porodice ili posla može da utiče na psa.

U ovakvim situacijama ćete najvjerovatnije propustiti da primjenjujete pravila koja ste postavili, ali je važno da ih ponovo uspostavite tokom tog "prelaznog" perioda kako biste psu ponovo pružili svakodnevnu rutinu koja mu prija. Ako ste nedavno promijenili rutinu, ishranu ili okruženje svog psa, anksioznost zbog promjene može biti osnovni uzrok promjene njegovog ponašanja.

Promjena ponašanja izazvana bolovima

Ako vaš pas nije doživio nikakve velike promjene u posljednje vrijeme, njegovo izmijenjeno ponašanje može biti posljedica bola. U stvari, ako su promjene ponašanja psa bile iznenadne, razlog je najvjerovatnije bol.

Baš kao i ljudi, psi mogu razviti blago iritirajuće, ali ne odmah očigledne tegobe kao što su ekcem, zubobolja, bolovi u zglobovima i mišićima. Pas koji boluje vjerovatno će pokazati iznenadnu agresiju u vidu režanja, napada, ugriza... posebno kada se približite bolnom dijelu tijela. Kod starijih pasa iznenadna agresija može biti izazvana gubitkom sluha ili vida, jer imaju jedno čulo manje i toga se plaše. Oni čak mogu doživjeti demenciju ili imati konstantnu nesanicu.

Nagle promjene apetita su takođe ključni pokazatelji da nešto nije u redu sa zdravljem psa: ako pas moli za poslastice čak i nakon što pojede redovni obrok, ili nije zainteresovan da jede, to može da ukaže na pojavu tegoba sa zdravljem.

Druge promjene ponašanja povezane sa bolom uključuju: noćnu iritaciju, nezainteresovanost za hodanje, trčanje, skakanje ili penjanje uz stepenice, nemir ili poteškoće u pronalaženju udobnog položaja, nespremnost za igru, izbjegavanje drugih pasa i ljudi, dahtanje kad nije toplo, skrivanje dijelova tijela, svrab, lizanje dijelova tijela, hramanje...

Neurološki problemi kao uzroci promjene ponašanja

Ponašanje psa se postepeno mijenja i s godinama: promjena ponašanja psa u starosti od dvije godine je uobičajena prekretnica, dok neki stariji psi mogu pokazati razdražljivost zbog zdravstvenih tegoba u obliku artritisa ili gubitka vida. Međutim, iznenadna promjena ponašanja psa najvjerovatnije nastaje zbog traume, jakog bola i neuroloških problema.

Koji neurološki problemi utiču na promjenu ponašanja psa?

Tehnički, svaki neurološki problem ima potencijal da izazove promjenu u ponašanju psa, odnosno izmjenu navika ili nivoa energije. Ličnost psa se mijenja, a nagle promjene karaktera odnosno temperamenta ljubimca ukazuju na promjene u mozgu, objašnjava Sevneurology.

Ponašanje psa mijenja se ne samo zbog prisustva zdravstvenih poremećaja, već i zbog situacija kojima je pas izložen, pa su okidači nagle promjene ponašanja psa strah i osjećanje ugroženosti - sopstvene ili članova porodice. Ipak, najčešće nagle promjene ponašanja psa uslovljene su zdravstvenim tegobama, najčešće u vidu četiri neurološka poremećaja, a oni su: upala mozga, degeneracija kostiju lobanje, moždani udar i tumor mozga.

Ukoliko se ponašanje vašeg ljubimca iznenada promijeni i traje dovoljno dugo da se zabrinete, obratite se veterinaru koji će utvrditi razlog ovih promijena. Tačna dijagnoza, pronalaženje osnovnog uzroka, podrška i fizička i mentalna rehabilitacija su ključni za oporavak vašeg ljubimca, prenosi Telegraf.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije