Svijet životinja

Otrovna stonoga-neman iznenadila naučnike

Otrovna stonoga-neman iznenadila naučnike
Otrovna stonoga-neman iznenadila naučnike

Džinovska, otrovna živina koja je totalno iznenadila naučnike jednako lako se kreće po vodi, ispod vode, kao i na svom tlu, piše National Geographic.

I baš kada ste pomislili kako je bezbjedno ući u vodu, morate se čuvati divovskih, plivajućih stonoga!

Naučnici su nedavno opisali prvu poznatu amfibijsku stonogu. Pripada grupi divovskih stonoga po imenu Scolopendra i može narasti i do dužine od 20 centimetara.

Poput svih stonoga, i ova je novootkrivena vrsta otrovni mesojed. Srećom, izgleda da živi samo u jugoistočnoj Aziji.

George Beccaloni iz londonskog Prirodoslovnog muzeja bio je na medenom mjesecu u Tajlandu 2001. godine. I poput svakog dobrog entomologa, proučavao je bube.

“Gdje god da idem po svijetu, uvijek okrećem kamenje pored potoka, i tako sam pronašao i ovu stonogu, koja me je stvarno iznenadila”, priča Beccaloni.

“Izgledala je dosta zastrašujuće: jako velika s dugim nogama i strašnom tamnom, zelenkasto-crnom bojom.”

Kada je Beccaloni podigao kamen ispod kojega se skrivala, stonoga je istog trena pobjegla u potok, umjesto u šumu. Jurila je pod vodom po dnu potoka, sve dok se nije sakrila ispod drugog kamena.

Uprkos teškoćama, Beccaloni ju je nekako uspio uhvatiti i kasnije ju staviti u veliki kontejner s vodom. Kaže kako je odmah zaronila do dna i plivala snažno poput jegulje, horizontlnim talasastim kretnjama tijela. Kada ju je izvadio iz kontejnera, voda je iscurila s tijela, ostavljajući stonogu potpuno suvu.

Beccaloni je donio taj primjerak nazad u Prirodoslovni muzej u Londonu, gdje se konsultovao sa stručnjakom za stonoge. Stručnjak je bio skeptičan, jer se Scolopendra nalaze na suvim staništima i nije bilo niti jedne poznate vrste stonoga koje bi bile amfibijske. I tako je taj primjerak godinama ležao u muzejskoj zbirci.

U međuvremenu su Beccalonijev muzejski kolega Gregory Edgecombe, i njegov student u Tajlandu Warut Siriwut, bili na rubu otkrića nove vrste stonoge.

Uhvatili su dva primjerka u blizini vodopada u Laosu, a DNK analiza je potvrdila kako se radi o novoj vrsti. Nazvali su stonogu Scolopendra cataracta, što je latinski za vodopad.

Beccaloni je podijelio posmatranja amfibijskog ponašanja svog uzorka s Edgecombeom, a koji je potvrdio kako je stonoga s njegovog medenog mjeseca stvarno S. cataracta.

Za sada su poznata samo četiri primjerka ove nove vrste: dva uhvaćena u Laosu, plivajući primjerak kojeg je Beccaloni uhvatio u Tajlandu, i četvrti primjerak koji je uhvaćen u Vijetnamu juš 1928., i koji se nalazio u zbirci Prirodoslovnog muzeja u Londonu, krivo identifikovan kao pripadnik ‘obične’ vrste.

Beccaloni vjeruje kako S. cataracta iskorištava ekološko mjesto različito od drugih vrsta divovskih stonoga.
“Ostale Scolopendra love po suvom tlu”, kaže entomolog. “Kladim se kako ova vrsta ide noću u vodu kako bi lovila vodene ili amfibijske bezkičmenjake.”
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije