Svijet životinja

Nekontrolisano razmnožavanje pasa poprima razmjere pandemije

Nekontrolisano razmnožavanje pasa poprima razmjere pandemije
Foto: Pixabay | Nekontrolisano razmnožavanje pasa poprima razmjere pandemije

Dan posvećen podizanju svijesti o nekontrolisanom uzgoju pasa obilježava se upravo danas, 17. septembra i predstavlja priliku da se odgovorni pojedinci i institucije pozabave problemom koji postaje sve ozbiljniji u svijetu, ali i u Srbiji i regionu.

Pojedini odgajivači pasa, željni zarade, razmnožavaju svoje pse enormnom brzinom, ugrožavajući zdravlje i život ne samo roditeljima koje pare, već i njihovim potomcima.

U komercijalnim objektima za ovakav uzgoj proizvodi se više od dva miliona štenaca godišnje, uprkos pretrpanim azilima i prihvatilištima koji godišnje prime isto toliko napuštenih ljubimaca.

Uslovi u kojima žive ovi psi su daleko od prihvatljivih i dešava se da ih odgajivači smještaju u kaveze za živinu i druge neadekvatne prostore.

Većina ženki prisiljena je da se razmnožava dok ne uginu, a štenci se šalju vlasnicima kada napune osam sedmica, često sa lažnim dokumentima i zanemarenim bolestima.

Stoga danas, na Dan svijesti o nekontrolisanom razmnožavanju pasa u odgajivačnicama nesavjesnih odgajivača, preduzmimo akciju da se zaustavi nekontrolisano razmnožavanje pasa i sve više odbačenih ljubimaca koji se gomilaju na ulicama gradova, prenosi Telegraf.rs.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije