Svijet životinja

Morska neman se zapetljala u 800 kilograma ribarske opreme

Morska neman se zapetljala u 800 kilograma ribarske opreme
Foto: effortlessly/Pixabay | Morska neman se zapetljala u 800 kilograma ribarske opreme

Grbavi kit koji se zapetljao u 800 kilograma ribarske opreme spašen je u Australiji kod obale regiona Gipslend, skoro nedjelju dana nakon što je prvi put otkriveno da je u nevolji.

Kita su primijetili iz komercijalnog helikoptera u blizini jezera Loh Sport u centralnom dijelu Gipslenda 23. juna, ali je potom nestao na nekolko dana, kada je viđen u blizini jezera Tajers na jugoistočnoj obali, prenio je danas "Guardian".

Spasilačka operacija velikih razmjera, koju su predvodile specijalizovane ekipe za spašavanje kitova iz Odjeljenja za energiju, životnu sredinu i klimatske akcije (Deca), pri Upravi za ribarstvo i parkove australijske države Viktorija, počela je pričvršćivanjem tragača na kita kako ga ne bi ponovo izgubili, prenio je B92.

Tim je uspio da presječe 800 kilograma zamršenih užadi i bova, koje su ozbiljno ograničile sposobnost životinje da pliva. Policija je dizalicom podigla opremu iz vode kako bi se uvjerila da nije opasna po druga plovila ili divlje životinje.

Lokalna zvaničnica Elen Dvajer rekla je da su spasioci uklonili oko 185 od ukupno 200 metara užeta u koje je, kako se vjerovalo, kit bio upleten.

Dodala je da je kit bio "dobro raspoložen", uprkos tome što je bio zapetljan u užad i bove. 

Zabilježeno je da kitovi žive duže od 50 godina, ali neki od najvećih faktora rizika za njihove živote su ljudske aktivnosti, uključujući opremu za pecanje, čamce i zagađenje, kao i prirodne predatore kao što su orke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije