Svijet životinja

Kućnim macama je potrebno manje kalorija

Kućnim macama je potrebno manje kalorija
Foto: Pixabay | Kućnim macama je potrebno manje kalorija

Bilo da su divlje ili domaće, mačke se obično neprijatno iznenade kada vide da neko jede, a njima ne daje. Mačka koja odbija da jede nije indisponirana, već, najvjerovatnije, ima zdravstvenih problema.

Hranjenje mačke sa dvije ili tri različite hrane pruža joj raznolikost ukusa i sprečava je da razvije isključivost ka jednoj vrsti hrane.

Iako su neke mace zadovoljne jelovnikom koji im se servira, neke su izbirljivije i vrlo selektivno prihvataju namirnice.

Da bi mačka stekla zdrave navike u ishrani, važno je da je uvijek hranite na istom mjestu i u isto vrijeme, da više mačaka hranite na udaljenosti jedne od druge i da činijice sa hranom udaljite od njihovog "toaleta", odnosno posipa.

Prilikom odlučivanja koju hranu da date vašoj maci, treba da obratite pažnju na nekoliko faktora: starost ljubimca, težinu, nivo dnevnih aktivnosti.

Gojaznost mačaka doprinosi njihovom kraćem životnom vijeku. Preporučena količina suve hrane za mačku tešku 2 kilograma iznosi 20-35 grama, dok je mačorima od 5 kilograma na primjer, potrebno 40-70 grama suve hrane dnevno.

Suva i vlažna hrana se razlikuju po količini kalorija, a mačkama koje žive u zatvorenom je potrebno manje kalorija.

Za mačiće do šeste nedjelje preporučuje se davanje četiri ili više manjih obroka dnevno, a već do šestog mjeseca treba da steknu naviku da jedu dva puta dnevno, ujutru i uveče. Poslije 11. godine života, o broju obroka za starije mace najbolje je posavjetovati se sa veterinarom, koji će uzeti u obzir njeno zdravstveno stanje.

Kao mačićima, tako i starijim mačkama treba ponuditi raznovrsnu hranu, poput svježeg i kuvanog mesa i ribe, kao odlične izvore proteina. Vlažna hrana je dobra za zdravlje urinarnog trakta mačaka.

Neke mace vole konzerviranu hranu, ali tu treba biti oprezan i čitati sastav na ambalaži, da bi vaši ljubimci unosili dovoljno proteina iz mesa i morskih plodova, kao i hranljive sastojke na biljnoj bazi iz integralnih žitarica, voća i povrća, prenosi "Politikin magazin".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije