Svijet životinja

Jedan od najslađih pasa današnjice krije uznemirujuću tajnu

Jedan od najslađih pasa današnjice krije uznemirujuću tajnu
Foto: Unsplash | Jedan od najslađih pasa današnjice krije uznemirujuću tajnu

Zahvaljujući svojim preslatkim kovrdžama i "žalosnom" pogledu, labradudl je jedna od omiljenih rasa pasa na svijetu, ali je istina o njemu pomalo gorka: čak i čovjek koji je osmislio rasu, ukrštajući labradora sa pudlom 80-ih godina 20. vijeka, na kraju je zažalio.

"Otvorio sam Pandorinu kutiju", izjavio je Voli Konron 2014. godine i dodao da se rasa enormno uzgaja zbog novca, iako ovaj pas ima dosta zdravstvenih problema, a mnogi od njih su jednostavno ludi, prenosi Nypost.

Prvobitno je Konronova želja da stvori labradudla proizašla iz molbe vlasničkog para koji je želio psa vodiča za slijepu ženu i ujedno hipoalergenog ljubimca za alergičnog muža. Kada je "čarobni" pas stigao na svijet, to se pročulo i svi su ga poželjeli. Postojao je samo jedan problem: labradudl ne "ispadne" isti svaki put, njegov izgled, kvalitet dlake i ponašanje ne mogu se predvidjeti, a neke od jedinki nisu hipoalergene.

Čistokrvni psi ukršteni sa drugim rasnim rasama osvajaju svijet posljednjih 20 godina, ali cijena koju plaćaju vlasnici ovih pasa daleko premašuje njihovu vrijednost na kinološkom tržištu koja se kreće i po više hiljada dolara. Enormna potražnja za ovim psima stvorila je ilegalno tržište u kome se labradudli prodaju na sastancima za razmjenu ljubimaca, na internetu i u maloprodajnim prodavnicama koje često kupuju ove pse od nerenomiranih uzgajivača, a stručnjaci za dobrobit životinja ovo nazivaju "visokom cijenom za slatkoću“.

Cijena uzgoja labradudla je čudna kad se u obzir uzmu minijaturni psi - jorkiji, pomeranci i čivave – koji se najčešće viđaju u torbicama vlasnika i poznatih ličnosti i nastaju razmnožavanjem minijaturnih rasa pasa koji se međusobno ukrštaju. Takvi psi su obično najmanje zdravi u leglu, a takve zdravstvene tegobe se prenose genetski. Majke ovih minijatura najčešće uginu na porođaju. Većina odgovornih uzgajivača odbija da se upusti u ovakve poslove, pa većina pasa stiže iz Južne Koreje.

Ruski predsjednik Vladimir Putin nije ostao "imun" na čari posebno ukrštenih rasa: krajem 2016. Putin je dobio tri šteneta genetski modifikovanog belgijskog malinoe koji su napravljeni da budu jači i spremniji od običnih pasa, sa najsavremenijim njuškama za otkrivanje droge i eksploziva. Ali, ovi "super ratni psi" pokazali su dosta nedostataka: uprkos tome što su klonirani od psa sa fantastičnim osobinama u najpoznatijoj laboratoriji u Seulu, pali su na testovima obuke i poslušnosti, nisu mogli da shvate ruske komande (razumjeli su samo korejski) i nisu mogli da se prilagode nemilosrdnoj sibirskoj hladnoći, pa su premješteni na posao čuvara u zatvoru.

Čistokrvne rase pasa mogu da pate od zdravstvenih problema, a francuski buldog jedan je od najistaknutijih primjera. Njegov sve spljošteniji nos otežava mu disanje, a njegovo izobličeno tijelo ukazuje na to da mu je prirodno parenje onemogućeno, pa se ova rasa vještački oplođava. Kada dođe vrijeme za koćenje, majka se podrvgava carskom rezu, jer su čak i glavice beba francuskih buldoga prevelike za prirodan porođaj.

U pokušaju da se zaustavi uzgajivačko ludilo, budućim vlasnicima se savjetuje da udome pse iz azila.

Ali, šta da radi neko ko želi baš labradudla, goldendudla, pugla ili maltipua? Onda barem treba poslušati sljedeće savjete: nikada ne kupujte psa koji može da stane u šolju za čaj i pronađite renomiranog i odgovornog odgajivača. Ovi uzgajivači ne prodaju pse preko interneta (iako ih oglašavaju na mrežama). Nemojte se dogovarati da se na nekom parkingu nađete sa odgajivačem kako biste preuzeli psa. Odgovorni odgajivač uzgaja jednu eventualno dvije rase pasa, ne nekoliko njih i nema uvijek dostupne pse jer nema više legala, pa ćete možda morati da sačekate jedno. Odgajivač treba da vam dopusti da dođete i pogledate leglo i što je možda najbolje da dobijete preporuke od prethodnih kupaca, prenosi Telegraf.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije