Svijet životinja

Ako mačka "plače", to može da bude znak da je progutala ove parazite

Ako mačka "plače", to može da bude znak da je progutala ove parazite
Foto: Pixabay/Ilustracija | Ako mačka "plače", to može da bude znak da je progutala ove parazite

Kokcidije su mikroskopski mali paraziti koji izazivaju poprilične tegobe kad dospiju u organizam mačke.

Oni inficiraju crijevni trakt mačke i izazivaju kokcidiozu od koje oboli crijevna sluzokoža. Ovo oboljenje se kod nekih mačaka ne manifestuje, pa je važno da znate kako da otkrijete da li je mačka zaražena da biste na vrijeme otpočeli liječenje.

Šta su kokcidije

Kokcidije su vrste crijevnih parazita od kojih se kod mačaka pojavljuju dvije vrste: Isospora felis i Isospora rivolta. Ovi paraziti žive u ćelijama crijeva i prema tvrdnjama veterinara, neizbježno je da se mačka bar jednom u životu zarazi parazitom Isospora felis.

Simptomi kokcidije kod mačaka

Kao i drugi crijevni paraziti, kokcidije obično utiče na promjenu stolicu zaražene mačke. Međutim, mnoge mačke zaražene kokcidijama nemaju dijareju ili druge kliničke znake. Ako postoje znaci bolesti, simptomi će početi da se pojavljuju oko 13 dana nakon što mačka proguta parazite.

Odvedite mačku kod veterinara ako primijetite bilo koji od sljedećih simptoma kokcidije: dijareju, jako mjaukanje prilikom vršenja nužde, stomak osjetljiv na pritisak, dehidraciju i upale oči, prebojenost sluzokoža, povraćanje, gubitak apetita i letargiju.

Dijareja - većina mačaka koje pokazuju simptome infekcije kokcidijom ima vodenastu dijareju u kojoj se ponekad pojavi krv. Ukoliko ne možete da otkrijete da li mačka ima dijareju, jer one često pijeskom pokriju izmet, pregledajte krzno oko anusa koje može da sadrži ostatke tečne fekalne materije.

Mjaukanje prilikom vršenja nužde - ako se infekcija kokcidijom pogorša, mačka će imati nelagodnost u stomaku i mjaukati kada vrši nuždu, a dijareja može izazvati upalu u rektalnim i analnim oblastima.

Osjetljiv stomak - mačka sa kokcidijom ima parazite u svom crijevnom traktu koji izazivaju bol u stomaku.

Dehidracija i upale oči - ako se dijareja ne liječi, mačka može da dehidrira, a njene oči će biti upale i vodnjikave. Ako podignete njenu kožu između lopatica i ona ostane u tom položaju, umjesto da se odmah vrati na tijelo, mačka je vjerovatno izgubila dosta tečnosti.

Povraćanje - kod teških infekcija, kokcidija može izazvati i povraćanje, što pogoršava dehidraciju.

Letargija i gubitak apetita - mačke inficirane toksoplazmom koja je takođe vrsta kokcidije, pokazuju nedostatak apetita i postaju letargične.

Šta uzrokuje kokcidiju kod mačaka

Da bi se mačka zarazila kokcidijom, mora da pojede parazita, što se najčešće desi kad proguta zaraženog miša ili izmet druge mačke. Mačka majka sa kokcidijom može je prenijeti i na svoje mačiće. Novorođeno mače će pokazati simptome zaraze kada navrši dvije nedjelje.

Kako se liječi kokcidija

Za liječenje kokcidioze koristi se poseban antiparazitni lijek koji se mački daje oralno oko nedjelju dana ili do 20 dana. Čak i uz liječenje određenim lijekovima, postoji mogućnost povratka infekcije. Propisuju se i probiotici i posebna dijeta.

Većina mačaka sa jakim imunološkim sistemom izbaci parazita zajedno sa stolicom, mnogim mačkama nije potrebno liječenje ako ne pokazuju simptome, ali teška infekcija kokcidijom može biti fatalna za mačiće i odrasle mačke sa drugim zdravstvenim problemima.

Kako sprečiti kokcidiju

Iako ne postoji garancija da se mačka neće nikad zaraziti ovim parazitom, možete preduzeti sljedeće korake da smanjite rizik:

* Držite mačku u zatvorenom prostoru

* Ne dopustite mački da se igra sa mišem i da ga jede

* Mačke za koje sumnjate da su zaražene stavite u karantin i držite podalje od posude sa posipom, činija za vodu i hranu koje koriste druge mačke

* Nemojte hraniti mačke sirovim mesom

* Ako u dom dovedete novu mačku, odvedite je na pregled kod veterinara ili je držite nekoliko dana u izolaciji.

Da li je kokcidija prijetnja po vlasnika

Uobičajeni tipovi kokcidije Isospore nisu opasne za ljude, ali ako se mački dijagnostikuje toksoplazma ili kriptosporidijum, vlasnik može da se zarazi. Osobe sa oslabljenim imunitetom imaju najveći rizik od infekcije, ali praktikovanjem dobrih higijenskih navika i pravilno odlaganje mačijeg izmeta će svesti na minimum rizik od zaraze ovim zoonozama, prenosi Telegraf.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije