Život

Zarađuje 80.000 dolara godišnje, a ne radi ništa: "Iznajmljujem sebe usamljenim ljudima"

Zarađuje 80.000 dolara godišnje, a ne radi ništa: "Iznajmljujem sebe usamljenim ljudima"
Foto: Pixabay | Zarađuje po 80.000 dolara godišnje, a ne radi ništa: "Iznajmljujem sebe usamljenim ljudima"

Japanac Šoi Morimoto zarađuje ogroman novac tako što "iznajmljuje sebe za druženje" i to ne samo zemljacima, već i strancima, a sada je otkrio šta to tačno podrazumijeva.

"Virus usamljenosti" hara Japanom. Tako bi bar moglo da se zaključi na osnovu slučaja Šoija Morimota, koji zarađuje ogroman novac tako što "iznajmljuje sebe za druženje".

Morimoto na taj način zarađuje i po 80.000 dolara godišnje, piše Njujork Post, a priče o ovom Japancu su preplavile i društvene mreže.

"Ovo radim zbog novca, naravno, ali i zbog želje da pomognem ljudima koji su usamljeni i koji zbog toga mnogo pate", objasnio je Morimoto

Svoje usluge ovaj Japanac naplaćuje oko 100 dolara i za sada ima, kako je naveo, više od 1.000 klijenata.

Pritom, kljineti mu nisu samo zemljaci, ima i mnogo stranaca. Kako je objasnio, sa strancima se obično druži po dva do tri sata, ali izbjegava upuštanje u velike razgovore.

Kako to u praksi izgleda, opisao je u svojim memoarima iz 2023. godine, nazvanim "Osoba za iznajmljivanje koja ništa ne radi".

"Jednom me je angažovala žena da je gledam kako špijunira tajne profile za dejtovanje na društvenim mrežama svog muža. Vrištala je na svakih 10 minuta", zabilježio je Morimoto, pa dodao:.

"U jednom trenutku, greškom je lajkovala profil jednog čovjeka. Narednih dva sata je zurila u plafon i izlgedala je veoma uznemireno", naveo je Morimoto.

Opisao je i kako je jednom bio angažovan da gleda ženu kako jede pocijepane komade papira poput pirinča.

"Bilo je tako smješno", istakao je, pa zaključio:

"Nikada neću biti prijatelj s ljudima koji me zaposle iako zarađujem 80.000 dolara godišnje, odnosno nešto više od 6.600 dolara mjesečno. Ovaj posao radim od 2018. godine, ali ja sam i suprug i otac i imam dovoljno pravih prijatelja".

Inače, Morimoto je dio projekta suzbijanja Hikikomori sindroma, odnosno povlačenja usljed hronične usamljenosti, koji je veoma učestao u Aziji.

Koliko je uzeo maha, svjedoči i to što su ga istraživači kliničke psihologije iz Holandije u studiji iz 2023. godine, nazvali "globalnim fenomenom".

Ekstremno socijalno povlačenje (ESV) može, objasnili su psiholozi, ozbiljno da uspori mentalni i društveni razvoj osobe.

Zaključak holandskih psihologa potvrdilo je istraživanje japanskog univerziteta Kjušu iz jula 2023. godine u kojem je otkriveno da usamljenost zaista izaziva nekoliko ozbiljnih zdravstvenih problema, kako psihičkih, tako i fizičkih.

"Društvena izolacija je povezana sa preranom smrtnošću, povećanim rizikom od koronarne bolesti srca i moždanog udara, povećanim prijavljivanjem simptoma depresije, kao i povećanim rizikom od demencije", naveli su japanski istraživači.

(B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije