Život

Umjetnost mijenja svijet: Podrži klinCE kreativCE iz SOS Dječjeg sela BiH

Umjetnost mijenja svijet: Podrži klinCE kreativCE iz SOS Dječjeg sela BiH
Foto: Ustupljena fotografija | Umjetnost mijenja svijet: Podrži klinCE kreativCE iz SOS Dječjeg sela BiH

Kada bi svijet bio slikarsko platno, kist i tempere bi zasigurno bili u rukama djece, jer umjetnost spašava svijet, a klinci ga mijenjaju nabolje. I sada, kada nije platno, djeca su tu da od njega naprave ljepšu planetu. Za sve to nije potrebno mnogo, već samo da budemo tu za njih, uz njih i da vjerujemo da oni mogu.

Čuveni Pablo Pikaso je rekao da je "svako dijete umjetnik", a svakom umjetniku je potrebna inspiracija. Ona je tu oko nas... U bojama jeseni, u očima ljudi, u čaši koja gasi žeđ, u osmijehu, riječima, samo je potrebno da je prepoznamo. Cedevita je ove jeseni pronašla inspiraciju. I to ne bilo gdje. Prepoznala je i podržala klinCE kreativCE iz SOS Dječjeg sela BiH u sklopu kampanje "Budi TU. Budi CE.". Osim što su klinci bili inspirisani, oni su osvojili sve, i velike i male, umjetničkim djelima i postali inspiracija mnogima.

Na kreativnim radionicama djeca SOS Dječjeg sela BiH oduševila su sve svojom vedrinom, znatiželjom i umjetničkim pristupom, te potvrdila da se u svakom djetetu skriva maleni kreativac. Osim toga što su dokazali koliko mogu, pokazali su i da djeca mogu mnogo toga naučiti odrasle i da zaslužuju da uvijek budemo TU za njih.

Nekada su djeca neshvaćena, možda i neprihvaćena i to samo iz razloga što nisu vješti govornici, ali zato upravo kroz umjetnost znaju prenijeti svoju poruku iz koje i odrasli mogu puno toga naučiti. Brojna istraživanja prepoznala su umjetnost i kreativnost kao alat kojim se čovjek, pa i dijete, može izraziti i lakše nositi s izazovima.

Ne kaže se džaba da slika govori više od 1.000 riječi.

Predivne crteže koji govore ne 1.000, već milion riječi naslikala su djeca pod vodstvom psihologica Gabrijele Ištuk i Leone Bortas Hetler, a uz stručne savjete umjetnika Hane Tintor i Marka Borote.

Inače, vjerujemo da znaš, ali da podsjetimo, SOS Dječja sela BiH su humanitarna organizacija koja brine o djeci i mladima koji su ostali bez roditeljskog staranja i pruža im šansu za srećno djetinjstvo i bolju budućnost. U BiH djeluju već tri decenije i toliko dugo se vode istim motom - svako dijete zaslužuje pripadati negdje, biti voljeno i sigurno.

Sada se vraćamo na početak. Osim umjetnosti i klinaca kreativaca, u mijenjanju svijeta nabolje možeš pomoći i ti. Budi TU.

Odabirom omiljenog Cedevita okusa možeš podržati klinCE kreativCE iz SOS Dječjeg sela BiH, a ako tražiš inspiraciju za bilo šta, samo baci oko na edukativnu platformu budidobrobudice.com. Osim stručnih članaka koji su vrijedni i pažnje i vremena, pronaći ćeš i Vodič kreativnosti koji su takođe oslikala djeca te ćeš otkriti kako možeš primijeniti određene kreativne tehnike u svom svakodnevnom životu. I svijet obojiti toplim bojama.

Kroz 16 prezanimljivih poglavlja svako ko poželi moći će uploviti u svijet mašte i iz njega se vratiti kao, na primjer, pjesnik ili slikar. Zabavne igre, trikovi i savjeti omogućiće ti da svaki dan učiniš zabavnijim, a slobodno vrijeme korisnijim. Potrebne su ti samo mašta i dobra volja. Tako možeš napisati priču u kojoj će rečenice imati samo po tri riječi ili otputovati u maštu, zamisliti svoj svijet i napisati svoja iskustva s tog putovanja.

Ako ti je ipak draža olovka u boji od grafitne, Vodič kreativnosti ima igrice i za tebe. Samo budi TU.

Napravi razgledniCE ili zakorači u prirodu, sakupi jesenje plodove i stvori skulpturu. Ili nacrtaj svoj posljednji san koga se sjećaš.

Svaki izazov je jednostavan i ne treba ti mnogo ni vremena, ni materijala. Osmijeh, volja i mašta neka ti budu glavni saveznici i kreativna čarolija može početi.

I da. Ne zaboravi - sve je do nas. Čaša može biti dopola puna ili dopola prazna, ali ono što je najvažnije uvijek mora biti puna optimizma. Zato, odabirom limitiranog Cedevita pakovanja na dar "Čaše pune optimizma" podrži mlade umjetnike i budi im podrška na putu odrastanja, sazrijevanja i kreativnog izražavanja. Ova jedinstvena čaša, nastala iz kreativnih ruku djece SOS Dječjeg sela BiH tokom likovnih radionica, simbolizuje radost, nadu i snagu dječje mašte. Zar može bolje?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije