Život

Učiteljica odušak pronalazi uz kist i šivaću mašinu

Učiteljica odušak pronalazi uz kist i šivaću mašinu
Foto: Ustupljena fotografija | Učiteljica odušak pronalazi uz kist i šivaću mašinu

PRNJAVOR - Darija Preradović iz Prnjavora već 16 godina radi kao učiteljica, iako je od malih nogu imala talenat za slikanje i šivenje, a kako kaže u razgovoru za "Nezavisne novine", voljela bi da dan traje duže kako bi sve mogla stići da uradi.

Ova majka tri djevojčice kaže da je talenat za šivenje naslijedila od bake Dare, po kojoj je i dobila ime, pa svoje modne kreacije, koje radi isključivo po narudžbi, njoj u čast naziva "Dara".

"Još kao malo dijete, sa osam ili devet godina, uživala sam u šivenju, prvo ručno, a kasnije i na mašini. Šila sam prvo barbikama haljine, a talenat sam naslijedila od bake Dare i majke Borke, tako da je to talenat koji se prenosio sa generaciju na generaciju, iako nam to nijednoj nije bila struka, već usputni hobi, koji je za mene pravi dar od Boga. Uvijek je šivaća mašina bila prisutna u mom životu i to mi je bila svakodnevica, tako da mogu reći da, otkad znam za sebe, znam da sam šila, heklala, plela, a usput sam i slikala", priča Darija i dodaje da uživa u radu kao učiteljica, ali da joj je hobi prilika da ispolji svoju kreativnu žicu.

"Kada sam bila mala, tada boje nisu bile pristupačne kao danas, kao ni platna, tako da sam se slikanju posvetila kada sam bila nešto starija i kada su potrebni materijali stigli na naše tržište. Volim sve vrste ručnih radova, slikanje na platnu, oslikavanje ikona i često kažem da je Bog bio darežljiv prema meni što se tiče kreativnih osobina", priča ona sa osmijehom.

Dodaje da su šivenje i slikanje ipak zasad jedino hobi, a sa ponosom ističe da je puno radno vrijeme seoska učiteljica.

"Naglašavam seoska učiteljica sa ponosom, jer su djeca sa sela kulturnija i jednostavnija nego današnja djeca iz grada, ali i mnogo boljeg su karaktera. Punih 16 godina radim kao učiteljica, na istom radnom mjestu, u Osnovnoj školi 'Petar Kočić' Šibovska, područno odjeljenje Velika Ilova. Radim u kombinovanom razredu, jer je, nažalost, u selu sve manje djece, a narod se seli u gradove, odlazi u druge države, što bi se reklo, idu trbuhom za kruhom. Meni je zaista lijepo raditi na selu, i često sa djecom radim kreativne radionice, od pečenja palačinki do crtanja likovnih radova, i trudim se da prenesem i taj kreativni segment u nastavu", objašnjava ova ponosna učiteljica i dodaje da najveću inspiraciju pronalazi u svojim kćerkama.

"Maria, Anica i Duška su nepresušan izvor inspiracije za haljine koje šijem, a najviše mi se na Instagramu javljaju žene koje žele da napravim identične haljine za njih i njihove kćerke. Ja to razumijem, jer i sama najviše volim kada za nas četiri uradim iste ili slične haljine i zaista uživam u tome, baš kao i one", priča Darija.

Napominje da je željela da se upiše na arhitekturu, ali igrom sudbine i u dogovoru sa roditeljima, na kraju je izbor ipak pao na prosvjetu.

"Učiteljski posao je prelijep i ja ga volim iako volim reći da sam zalutala tamo, a odušak u posljednje vrijeme najviše pronalazim uz mašinu za šivenje. Iskreno mi je drago da i sve tri moje djevojčice jako lijepo slikaju, a nadam se da će vremenom jedna od njih pokazati zanimanje i za šivaću mašinu, jer ipak je ovo nešto što se prenosilo sa koljena na koljeno", priča Darija, koja kaže da su njene slike, ikone i haljine otišle i van granica Prnjavora i naše države, čak do Australije i Amerike.

"Trenutno manje slikam i radim ikone, više sam se posvetila kreiranju originalnih haljina, jer žene vole unikatnu odjeću i nešto drugačije, što se ne može naći svakodnevno u buticima. Mnoge koje mi se javljaju na Instagramu moram i da odbijem, jer ne mogu fizički sve stići da uradim pored posla i tri djevojčice. Međutim, ispunjava me zadovoljstvo kada su žene koje nose moje kreacije, moje 'Dare' srećne i kada mi kažu da sam uradila baš ono što su one željele i zamislile, a posebno kada su srećne i majke i kćerke. Nerijetko mi dan bude kratak za sve što bih željela da uradim, bilo da se kreativno izrazim na umjetničkom platnu ili za šivaćom mašinom. Bilo bi idealno kada bi dan trajao bar još četiri sata duže da bih mogla sve organizovati i uraditi", kazala je kroz osmijeh ova talentovana učiteljica.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije