Život

Šarčevići zablistali u dalekoj Kanadi: Ajdin nosi traku s Kristijanovim imenom

Šarčevići zablistali u dalekoj Kanadi: Ajdin nosi traku s Kristijanovim imenom
Foto: Ustupljena fotografija | Šarčevići zablistali u dalekoj Kanadi: Ajdin nosi traku s Kristijanovim imenom

SANSKI MOST - Otac i sin, Admir i Ajdin Šarčević, porijeklom iz Sanskog Mosta, ovogodišnji su dobitnici vrijednih nagrada koje dodjeljuje kanadska provincija Alberta za postignuća u oblasti sporta, odnosno fudbala.

Priznanja su im uručena na svečanosti kojoj su prisustvovali eminentni sportski i društveni radnici ove kanadske regije.

Stariji Šarčević proglašen je najboljim nogometnim trenerom Alberte za 2024. godinu, a već tri godine on veoma uspješno trenira i vodi ekipu "Red Deer Polytechnic", koja je ove godine, nakon punih 11 godina osvojila prvo mjesto u južnoj konferenciji fudbalskog takmičenja pomenute provincije.

Pored južne postoji i sjeverna konferencija, a u ovim takmičenjima sudjeluje ukupno 12 fudbalskih ekipa na nivou koledža. Ništa manje vrijedna nagrada nije niti ona koja je uručena mlađem Šarčeviću, koji već četvrtu godinu pohađa koledž u Red Deeru i nezamjenljiv je član njihove fudbalske ekipe.

Ove godine proglašen je najboljim veznim igračem i ovo je treća godina zaredom da je izabran u najbolji tim obje konferencije kao igrač sredine teren. 

Također, i u protekle tri godine proglašavan je najboljim veznim igračem, a ove godine u prvenstvu je postigao 14 golova i sa 5 asistencija najbolje je rangiran igrač.

Ekipa koledža "Red Deer Polytechnic" trenutno, kao prvoplasirani tim u svojoj konferenciji igra na finalnom šampionatu Alberte, a pobjednik ovoga turnira plasiraće se na državno prvenstvo Kanade. 

Također, ovom prilikom treba istaći kako Ajdin Šarčević nosi bijelu traku na kojoj je ime Kristijana Klarića Kike, mladog golmana "Rudara" iz Kamengrada, koji je ljetos tragično stradao uslijed udara struje.

Šarčević je ovu sezonu posvetio Kiki s kojim je bio dobar prijatelj, a cijela ekipa u kojoj igra solidarisala se s njim, pa svi igrači nose bijele trake s Kristijanovim imenom. Podsjetimo da je Admir Šarčević proslavljeni nogometaš Podgrmeča, a kasnije i Borca iz Banjaluke i Vojvodine iz Novog Sada, a njegova supruga Sanela Bilajbegović Šarčević s velikim uspjehom igrala je u košarkaškoj ekipi Sane iz Sanskog Mosta, a potom i Mladog Krajišnika iz Banjaluke. 

Porodica je tokom rata izbjegla u Kanadu, već godinama žive u gradu Red Deer, a treba istaći kako su u proteklom periodu Šarčevići nesebično pomagali brojne humanitarne akcije u svome rodnom gradu.

 

  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije