Život

Rođena sa 312 grama, preživjela sepsu, držali je u vreći za sendviče

Rođena sa 312 grama, preživjela sepsu, držali je u vreći za sendviče
Foto: Pixabay/Ilustracija | Rođena sa 312 grama, preživjela sepsu, držali je u vreći za sendviče

Roditelji jedne od najmanjih beba u Britaniji slave što su je konačno odveli kući nakon što je prvih 18 mjeseci provela u bolnici.

Robin Čembers je imala samo 312 grama kada se rodila početkom marta prošle godine. Tako je postala najmanja beba koja se rodila u Velsu.

Beba je intubirana i stavljena doslovno u vreću za sendviče kako bi se njeni vitalni organi grijali. Zbog svoje veličine i stanja, sve vrijeme je morala da bude u bolnici.

Ali sada se Robin, koja je rođena sa samo 23 nedjelje, vratila kući.

Mama Šantel (34) i tata Danijel (38) rekli su da im se desilo ostvarenje sna i presrećni su što su svi zajedno u porodičnoj kući u Malpasu u Njuportu.

“Tako je lijepo raditi normalne porodične stvari i biti zajedno pod jednim krovom. Robin je pretrpjela sepsu, 16 transfuzija krvi, lumbalne punkcije i abdominalne operacije”,  rekla je majka.

Naime, odmah po rođenju Robin je krenula da se suočava sa brojim zdravstvenim problemima zbog čega je prvih 18 mjeseci svog života provela u bolnici. Borba sa hipoksično-ishemičnom encefalopatijom trećeg stepena, cerebralnom paralizom, epilepsijom i teškom apnejom dovela ju je do toga da mora da se hrani putem nazogastrične cijevi.

Potrebna joj je 24-časovna njega zbog kompleksnih medicinskih potreba.

Iako je sada u toplom porodičnom gnijezdu, borba malene Robin još uvijek se nije završila. Njeni roditelji sada moraju da prikupe novčana sredstva za neophodne tretmane, terapije i opremu koja je potrebna za njen razvoj. Za taj "luksuz" potrebno im je 100.000 funti (oko 120.000 evra) a od prikupljenog novca planiraju da joj kupe i specijalističku opremu poput tricikala, kolica i sjedišta koja će joj pomoći u razvoju.

"Skoro smo je izgubili u maju, i to je bio veoma težak period kada je dobila infekciju pluća, ali od tada je samo postajala jača. U posljednja tri mjeseca ona se zaista dobro oporavila i postala dovoljno zdrava da je možemo odvesti kući," izjavila je Šantel, piše "Daily Mail", a prenosi Ona.rs.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije