Život

Proslavu uveličao stogodišnjak, najstariji bivši igrač Podgrmeča

Proslavu uveličao stogodišnjak, najstariji bivši igrač Podgrmeča
Foto: Ustupljena fotografija | Proslavu uveličao stogodišnjak, najstariji bivši igrač Podgrmeča

SANSKI MOST - Proslava 80. godišnjice osnivanja Podgrmeča, prvog fudbalskog i sportskog kolektiva koji je formiran tokom Drugog svjetskog rata na tada slobodnoj teritoriji u Sanskom Mostu, održana je prije nekoliko dana u gradu na Sani.

Za tu priliku organizovan je niz prigodnih događaja, a svečanost je uveličao i 100-godišnji Ferid Fedo Čaušević, najstariji bivši igrač popularnog sanskog kluba.

Inače, Čaušević već dugo godina živi u Banjaluci, gdje provodi penzionerske dane i pozne godine života, ali se sa zapanjujućom memorijom prisjeća brojnih događaja koji su vezani za prve godine kluba.

"Bilo je to teško vrijeme, jer je slobodna teritorija bila neprestano pod udarom, ali se uspio organizovati civilni život na tim prostorima, pa čak i sportski, a Podgrmeč je tome primjer. Istina, ja nisam bio dio tima koji je igrao prve zvanične utakmice, već sam pridodat nešto kasnije, kao mlad partizanski oficir talentovan za fudbal. Inače, cijelu svoju karijeru bio sam golman i mnogi su rekli kako nisam bio loš", prisjeća se Čaušević.

Sanski Most je oslobođen njemačke okupacije u oktobru 1943. godine, dok je veći dio Evrope tada još stenjao pod čizmom njemačke okupacije, a u ovome dijelu zemlje počeo je buktati politički, ekonomski i kulturni život. 

Poklonici nogometa počeli su razmišljati o osnivanju nogometnog kluba. Ova ideja, predložena rukovodstvu tadašnjeg sanskog sreza, brzo je realizirana u praksi, pa je osnivačka skupština kluba održana 4. aprila 1944. godine, a za prvog predsjednika izabran je Milan Miljević.

"Imao sam u to vrijeme dvadesetak godina i volio sam fudbal više od svega. Često smo igrali na poljanama oko Sanskog Mosta sa loptama krpenjačama, koje su bile ručne izrade", prisjeća se  Čaušević.

Zanimljivost je da je prva zvanična utakmica Podgrmeča bila međunarodnog karaktera, jer je rukovodstvo kluba predložilo članovima engleske savezničke misije odigravanje prijateljskog meča.

Poznato je da je Engleska kolijevka fudbala, pa je utakmica protiv njih imala posebnu draž.

Sedmicama su trajale pripreme za ovaj meč koji je odigran na poljani Redak 22. aprila 1944. godine, na improvizovanom igralištu.

Sanjani su imali znatno više uspjeha te ubjedljivo slavili rezultatom šest prema jedan, strijelci su bili centarfor Milan Miljević, koji je postigao tri pogotka,  Šerif Biser je dva puta matirao engleskog golmana, dok je šesti pogodak za Podgrmeč bio djelo Slavka Tadića.

Englezi nisu lako mogli da se pomire sa porazom, te su razloge za neuspjeh pronašli u lošem terenu i lopti krpenjači kojom se igrala utakmica.

Za revanš je vladalo ogromno interesovanje građana Sanskog Mosta, ali i savezničkih vojnika koji su u velikom broju došli da bodre svoj tim.

Englezi su odabrali najbolje fudbalere koji su nastupili u bijelim dresovima sašivenim od dijelova padobrana. U neizvjesnoj i na momente gruboj utakmici Englezi su opet poraženi, ovoga puta minimalnim rezultatom, a jedini pogodak postigao je Slavo Tadić.

"Najviše nas je impresionirala kožna lopta koju do tada niko od nas nije vidio. Pričali su nam da je stigla direktno iz Barija, gdje je bila engleska vojna baza", prisjeća se Čaušević.

Zanimljivost je kako se usred utakmice na nebu pojavio njemački avion nadlijećući grad u brišućem letu, pa su igrači i gledaoci od straha polegli po zemlji.

Ipak, ispostavilo se da se radilo o izviđačkom avionu, pa je utakmica nakon nekoliko minuta nastavljena. Također, interesantno je da u obje utakmice nije bilo sudije, već su igrači sami odlučivali kada je prekid.

Nakon dvije pobjede nad engleskim saveznicima, što je u to vrijeme imalo i određenu političku težinu, Podgrmeč je postao ljubimac grada, ali i čitave slobodne teritorije Bosanske Krajine.

U kasnijim decenijama, kroz klub su prodefilovale generacije igrača, klub se uglavnom natjecao u regionalnim takmičenjima, da bi posljednjih godina dospio u tešku ekonomsku situaciju. Na kraju istaknimo kako su proslavi vrijednog jubileja, pored brojnih zvanica i gostiju, te bivših igrača, prisustvovali i predstavnici Ambasade Velike Britanije u BiH.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije