Život

Policajac volonterski uči mališane o opasnostima u saobraćaju (VIDEO)

Policajac volonterski uči mališane o opasnostima u saobraćaju (VIDEO)
Foto: Ustupljena fotografija | Policajac volonterski uči mališane o opasnostima u saobraćaju (VIDEO)

BROD - Sticajem životnih okolnosti, Željko Šainović, pomoćnik komandira Policijske stanice Brod, našao se u ulozi policajca i već tri decenije radi na podizanju saobraćajne kulture i svijesti u ovoj lokalnoj zajednici.

Prije 18 godina održao je prvo predavanje o bezbjednosti u saobraćaju u OŠ "Sveti Sava" u Brodu, nakon čega je nastala saobraćajna sekcija, a prije deset godina i školska saobraćajna patrola.

Kako kaže u razgovoru za "Nezavisne novine", svi koji vide članove ove male patrole se oduševe, jer im je nabavio uniforme, tako da izgledaju što sličnije policijskim službenicima, a praktičnu nastavu imaju na dva školska poligona.

"Nedavno je uspješno završena akcija u kojoj su naši članovi dijelili letke roditeljima i nastavnicima, na kojima su ilustrovane greške koje prave pri parkiranju. Na ovu ideju došao je direktor škole 'Sveti Sava', jer je shvatio da roditelji, kada dovoze djecu u školu, nepropisno parkiraju, stvaraju se gužve i nepoštovanje saobraćajnih propisa. Mi smo snimili njihovo kretanje i greške i taj snimak je objavljen na sajtu škole. Tako da je svako od nastavnika i roditelja mogao vidjeti gdje griješi i da se na neki način i postidi svog ponašanja. Nakon 15 dana nije bilo potrebe da dalje djelujemo, jer je većina popravila ponašanje", kaže Šainović.

Napominje da je nakon više godina rada u policiji shvatio da o bezbjednosti u saobraćaju treba učiti djecu još dok su u vrtićima i osnovnim školama, a članovi saobraćajne sekcije svoja znanja redovno pokazuju na takmičenjima u organizaciji Auto-moto saveza Republike Srpske, za koja ima samo riječi hvale.

"Već godinama mališani iz Broda ostvaruju izuzetne rezultate na republičkim takmičenjima, ladice su prepune pehara i nagrada za najbolja mjesta. Ponosan sam što su mnogi bivši članovi odlučili da upišu srednje saobraćajne škole, a tri bivša člana sekcije su završila i saobraćajni fakultet", priča Šainović i dodaje da je primjetno poboljšanje i veća odgovornost Brođana u saobraćaju.

"Devedesetih godina, tačnije 1998. ili 1999, imali smo oko deset poginulih u našoj lokalnoj zajednici u saobraćajnim nezgodama, ta cifra se smanjivala, a posljednje dvije godine nemamo nijedno poginulo lice u saobraćajnoj nezgodi na području Broda. Ne kažem da je to samo zbog rada sekcije, ali sigurno da je doprinijelo. Čitav sistem se pokazao da funkcioniše, od rada policije, do opštinskog Savjeta bezbjednosti. Kada prođete kroz Brod, nećete vidjeti nijednog mopedistu bez kacige na glavi. To nije slučaj u većim gradovima, jer kada odem u Banjaluku, na svakoj strani vidim djecu bez kaciga", rekao je Šainović, koji je posljednje dvije godine i predsjednik Savjeta bezbjednosti opštine Brod.

Ističe da je jedan od najvećih problema u saobraćaju vožnja u alkoholisanom stanju, i zato sa djecom razgovara o štetnosti alkohola, jer, kako kaže, oni mogu imati presudan pozitivan uticaj na roditelje.

"Oni su još mali, imaju vremena do konzumacije alkohola, ali putuju sa svojim roditeljima kada se vraćaju sa veselja, slava, rođendana i ja ih edukujem da pokušaju natjerati roditelja da ne sjeda za volan u alkoholisanom stanju, jer se pokazalo da više efekta ima kada dijete odrasloj osobi kaže smanji brzinu ili plašim se", objašnjava Šainović.

Uvijek nađe vremena za rad sa djecom, a za svoje mlade učenike nabavio je i trenažer za praktično učenje vožnje jer bez prakse rezultati i ne bi bili tako učinkoviti.

"Saobraćajna sekcija i patrola su sjajno opremljene, a imamo i trenažer, koji je zamjensko praktično vozilo koje ima sjedište, volan, kvačilo, brzine, kočnicu i gas, a ispred sebe učenici imaju ekran i na njemu realnu sliku Broda. Virtuelno voze kroz grad, imaju znakove, saobraćajnice, pješake, semafore, baš kao da učestvuju u saobraćaju. Kada vidim koliko djeca žele da uče, onda dam sve od sebe da im i obezbijedim najbolju opremu u skladu sa svojim mogućnostima. Iduće godine najvjerovatnije idem u penziju, ali volio bih nastaviti rad sa djecom ako bude bilo potrebe, jer kada se radi nešto što se voli, onda ništa nije teško", priča policajac Željko.

Da je rad koji policajac Željko obavlja sa djecom i odraslima hvale vrijedan, ističe i Brano Gojković, direktor OŠ "Sveti Sava" u Brodu, koji je u razgovoru za "Nezavisne" kazao da su saobraćajne sekcije i stvaranje pozitivnih navika kod djece potreba svih škola u Srpskoj.

"Imamo sreću što sarađujemo sa čovjekom kakav je Željko Šainović, jer je izuzetna osoba i profesionalac. On nema nikakvu naknadu za svoj rad, radi jednom ili dva puta sedmično u zavisnosti od potreba i trenutnih aktivnosti i uz saglasnost svojih nadređenih. U kampanji sa Ministarstvom prosvjete i kulture i Auto-moto savezom RS i uz Željkovo učešće uradili smo na platou škole veliki poligon sa simulacijom saobraćaja u potpunosti, a imamo i elektromobile kao i četvorotočkaše za naše učenike", kazao je Gojković.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije