Život

Pet stvari koje nikako ne trebate raditi umjesto svog djeteta

Pet stvari koje nikako ne trebate raditi umjesto svog djeteta
Foto: Freepik | Pet stvari koje nikako ne trebate raditi umjesto svog djeteta

Ukoliko želite da vaše dijete izraste u samostalnu i odgovornu osobu, neke stvari ne bi trebalo da radite umjesto njega.

Beskrajna ljubav nekad može poslati djetetu pogrešnu poruku. Vaspitanje djece često zahtjeva čvrstu ruku i odlučno "ne",  nešto što mnogim roditeljima zapravo ne polazi za rukom, jer uvijek i stalno žele da urade baš to "više" za svoje dijete.

Evo koje stvari ne bi trebalo da radite za svoje dijete.

1. Popustiti jer plače

Previše često djeca namjerno plaču jer na taj način skreću pažnju na sebe i znaju da će roditelj popustiti. Popustite prvi put i sljedeći put će plakati još glasnije, jer sada tačno znaju da taj trik pali.

2. Kuvati dva jela jer dijete nešto ne voli

Neće ni zavoljeti ako ne proba.

3. Raditi domaći zadatak umjesto njih

Lijepo je da pomognete djetetu i objasnite mu neke zadatke koje ne razumije, ali ne bi trebalo da radite domaće zadatke svog djeteta dok ono spava ili se zabavlja u svojoj sobi. Uostalom, domaći zadatak je i smišljen da ga djeca sama kod kuće urade i to je dio njihovog školovanja.

4. Kupiti im sve što imaju i drugi

Djeca obično žele da imaju sve isto i novo što ima i njihov drug ili drugarica. Morate im objasniti da niste u situaciji da ispunite baš svaku njihovu želju. Jednom kada počnu da zarađuju, shvatiće i sami da je jednostavno nemoguće imati baš sve što požele.

5. Čistiti dječju sobu i sklanjati igračke

Mame nisu spremačice i moraju da nauče djecu da srede svoje igračke i odjeću. Mame treba da nauče djecu da pospreme za sobom, a ne da to rade umjesto njih, prenosi Superžena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije