Život

Ovih pet rečenica možete upotrijebiti kada vam dijete bahato odgovori

Ovih pet rečenica možete upotrijebiti kada vam dijete bahato odgovori
Foto: Andrea Piacquadio/Pexels | Ovih pet rečenica možete upotrijebiti kada vam dijete bahato odgovori

Pubertet je jedno burno razdoblje i znamo da se tad dešavaju razne burne stvari, a znamo i da nam oni koji kroz to prolaze znaju baš “lijepo” odgovoriti… Evo kako možete zaustaviti dalju svađu.

Evo kojih pet rečenica psiholog predlaže:

1. "Pokušaj ponovo, molim te."

Ovo je tako jednostavno! Ova će rečenica najbolje djelovati kada te obuzme ljutnja ili si  povrijeđen(a) zbog svega što ti je dijete upravo reklo, pa zbog tog ne možeš osmisliti neku suvislu komunikaciju. Ova rečenica jako dobro funkcioniše kada dijete tehnički treba nešto ili „moli“ za nešto, ali to zapravo više zvuči kao zahtjev.

2. "Smiješ biti frustriran(a)/ljutita, ali kad ovako razgovaraš sa mnom – ne čujem te."

Na ovaj način ćeš potvrditi djetetove osjećaje i daje do znanja da ga ne pokušavaš natjerati da promijeni svoje emocije ili ih sakrije. Jednostavno tražiš poštovanje dok ti govori o tim osjećajima.

3. "Tvoja poruka se gubi zbog tvog tona."

Naređivački ili uvredljivi ton razgovora nije u redu. No, svi znamo da su stvarnost i svakodnevica nešto sasvim drugo, gdje je način na koji nešto kažemo često važniji od onoga što zapravo govorimo. Ovaj podsjetnik pomoći će zaustaviti i poništiti neprijatan ton koji bi djeca ove dobi mogla imati.

4. "Ne znam jesi li baš tako namjeravao/la odgovoriti, ali nije bilo dobro."

Ovo je sjajan način da djetetu daš priliku da promisli i ponovno odgovori. Istina, nekad te baš žele ciljano povrijediti, ali u principu je najčešće stvar u tom da ih svladaju emocije. Izražavajući te osjećaje, govore bolne stvari koje ustvari ne misle. Nije lako uvijek uočiti razliku. U oba slučaja, važno je upozoriti svoje dijete kada kaže nešto uvredljivo. To im daje priliku da to riješe s tobom, ali ih ujedno čini svjesnijim koliko njihovi odgovori mogu biti štetni.

5. "Čini mi se da te ovo stvarno uzrujalo. Možda bi bilo bolje da napravimo pauzu".

Time out ili „hlađenje“ nakon velike svađe važno je u svakom odnosu. Kada se naše emocije rasplamsaju, lako kažemo stvari koje ne mislimo. Ovakav odmor daje objema stranama priliku da duboko udahnu, malo razmisle o svemu, a možda čak i podijele svoje misli s nekim drugim, ko nije uključen u situaciju i može dati drukčiji pogled na stvari.

(miss7mama)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije