Život

Na koje sve načine sabotiramo san?

Na koje sve načine sabotiramo san?
Foto: Pixabay | Na koje sve načine sabotiramo san?

Pogrešno tretiramo nesanicu, kaže stručnjak za san, psiholog Stefani Romisevski, od traženja uzroka do toga da je miješamo sa nedostatkom sna.

Problem s nesanicom je u tome što joj uvijek tražimo uzrok. Povezujemo je sa gotovo bilo čime: hormonskom neravnotežom, nedavnim razvodom, oporavkom nakon operacije, bolešću – lista je beskonačna. I dok su ovo validni razlozi za nekoliko noći poremećenog sna, ne bi trebalo da nas i dalje pogađaju mjesecima kasnije, kaže Stefani Romisevski, psiholog i master bihevioralne medicine.

Kada posmatrate razvoj nesanice, prvo gledate početnu traumu ili bolest koja predstavlja početnu tačku. Zatim, pogledate istu osobu 20 godina kasnije, i ona i dalje ima nesanicu. Moramo da se zapitamo šta se desilo da iznova ponavlja ovaj problem? Normalno je da imate teškoće sa spavanjem nakon stresa ili nekog neželjenog događaja, ali nije normalno da se ti problemi nastavljaju nakon mjesec dana – pa zašto se onda to dešava kod trećine populacije?

Opasne posljedice

Istraživanja pokazuju da oko 30-36 odsto odraslih ima hronične probleme sa spavanjem. Od njih čak 79 odsto prijavljuje da ih imaju najmanje dvije godine, što je veoma zabrinjavajuće.

Sve posljedice nedostatka sna

Kratkoročni efekti nedostatka sna uključuju lošu koncentraciju, promjene raspoloženja i nedostatak motivacije i energije. Produženi nedostatak sna može da poremeti imuni sistem (tako što smanjuje sposobnost da se borimo protiv infekcija), dovede do povećanja tjelesne težine, smanji libido i plodnost, dovede do dugotrajnih poremećaja raspoloženja kao što su depresija i anksioznost i poveća rizik od dijabetesa i srčanih bolesti.

Kako reagujemo na nesanicu

Ukoliko patite od nesanice možda ćete početi sa određenim ritualima prije spavanja – poput toplih kupki – i mijenjati vrijeme spavanja, vjerujući da morate da legnete ranije jer ne spavate dovoljno. Možda ćete postati opsjednuti pronalaženjem nekog brzog rješenja, kao što je veća količina melatonina ili tableta za spavanje. Ništa od ovoga ne može da izliječi nesanicu. Može da pomogne kod nedostatka sna, ali nesanica i nedostatak sna su dvije odvojene stvari i zato je važno razumjeti razliku, opominje psiholog.

Razlika je u detaljima

Nedostatak sna je kada sebi aktivno uskraćujete spavanje. To je neko ko bi radije ostao budan nego spavao, čak i kada se osjeća jako pospano. Nasuprot tome, ako pitate insomničare da li su ikada pospani, oni će reći da nisu. Uvijek su napeti i učinili bi sve da zaspu, ali to ne mogu.

Iako se nesanica generalno definiše kao nemogućnost spavanja, ako bliže proučite osobe koje pate od nesanice, otkrićete da oni zapravo spavaju. San koji imaju je veoma lošeg kvaliteta, a vrijeme spavanja prilično neodređeno – ali to sigurno nije isto što i hronični nedostatak sna.

Hronični nedostatak sna znači da možete da zaspite na podu u bilo kom trenutku, jer ste previše umorni. Takođe, od toga možete vrlo brzo da se ozbiljno razbolite; ako biste nedovoljno (zaista premalo) spavali više od nekoliko nedjelja, bili biste mrtvi.

Sabotaža

Ako se plašite hroničnog nedostatka sna i već ne spavate dobro zbog nesanice, šta ćete učiniti? Očigledan odgovor za mnoge jeste da legnu ranije. Tako povećavate količinu vremena koje provodite u krevetu, što ne znači da ćete zaista i spavati. To dodatno zbunjuje vaše tijelo. Zatim, ako počnete da koristite svaki nalet pospanosti – na primjer, spavate do kasno ili dugo drijemate popodne – govorite svom mozgu da san više nije ograničen na određeni period u vašoj dnevnoj rutini. Vaše tijelo postaje potpuno dezorijentisano, zbunjeni ste zašto se problem pogoršava, a razlog je zapravo vaše vlastito ponašanje.

Kako se nositi sa nesanicom

Stefani Romisevski preporučuje kognitivno bihevioralnu terapiju za nesanicu, koja je, kako kaže, zasnovana na dokazima, veoma efikasna i jedino dugoročno rješenje.

Uskratite sebi san

Ostanite duže budni. Morate sebi da stvorite malo nedostatka sna kako biste savladali nesanicu. Ako imate potrebu za snom, možete da uspijete, to je provjerena stvar. Ustanite u isto vrijeme svaki dan, ne drijemate, ne idete na spavanje dok niste pospani, a ako se probudite ili ne možete da spavate, idite i uživajte negdje drugdje.

Oslobodite se predrasuda

Teži dio jeste da pokušate da ne brinete. Ako vjerujete da će vam se, ako ne spavate, desiti strašne stvari i smatrate da treba da idete na spavanje u isto vrijeme svake noći, to će odrediti vaše ponašanje. Zaboravite na sve to – taj savjet nije koristan za insomničare.

Izdržite

Nažalost, osjećaćete se užasno na početku, jer je to velika promjena za vaše tijelo. To je kao mršavljenje – svi znaju kako da to urade, ali koliko ljudi zaista u tome istraje? Zapamtite, osjećaj nelagodnosti je zapravo dobra stvar; vaš mozak mora da shvati da ima problem kako bi ga riješio, prenosi Kurir.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije