Život

Kada je pravo vrijeme da djeca sama otputuju na odmor?

Kada je pravo vrijeme da djeca sama otputuju na odmor?
Foto: Sebastian Voortman/Pexels | Kada je pravo vrijeme da djeca sama otputuju na odmor?

Kad napune 13-14 godina, djeca počinju moliti roditelje da ih puste na ljetovanje s prijateljima. Prema stručnjacima, to je normalno jer djeca u toj dobi žele biti nezavisna i osjećati se odraslim, piše Sloboden Pečat. Naime, u toj dobi kod djece raste potreba za nekontrolisanom zabavom i nenadziranim druženjem što roditelje dovodi do promišljanja o tome kada je vrijeme za prvi samostalni odmor.

Djeca su različita, kao i porodice i sredina iz koje dolaze. Sve zavisi od toga koliko je dijete socijalizovano, sposobno da normalno funkcioniše u društvu vršnjaka, snalazi se u raznim situacijama i brine se za sebe. Neka su djeca zrela već s 15 godina, a neka ni s 18 ne mogu funkcionisati bez nadzora i pomoći roditelja, objašnjavaju psihoterapeuti.

Većina tinejdžera spremna je za samostalan odmor tek sa 17-18 godina, nakon završetka trećeg ili četvrtog razreda srednje škole. Smisao adolescencije jeste napuštanje porodice i mijenjanje porodičnih veza. Te veze ne pucaju, već poprimaju nove oblike i dimenzije.

Adolescenti traže svoje mjesto u društvu, a samostalni odmori u tome mogu puno pomoći. Tinejdžerima puno znači saznanje i osjećaj da su se sami snašli tokom tih par dana odmora. Roditelji bi trebali razgovarati i ispitati kakav je stav njihove djece o samostalnom odmoru. Trebali bi pitati dijete gdje i s kim želi ići te šta očekuje. Tako će biti lakše zaključiti je li dijete spremno samo otići na odmor.

(Index.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije