Život

Još se prodaju lobanje

Još se prodaju lobanje
Foto: Serena Koi/Pixabay | Još se prodaju lobanje

BERLIN - Dok se njemačka vlada, muzeji i univerziteti trude da se suoče sa kolonijalnim naslijeđem, privatna trgovina ljudskim lobanjama iz bivših kolonija i dalje cvijeta. To bi sada trebalo da se promijeni.

To su nijemi svjedoci još jednog problematičnog perioda njemačke istorije: tokom 19. i ranog 20. vijeka, u sklopu njemačke okupacije takozvanih kolonija, istraživači i trgovci donijeli su hiljade ljudskih ostataka u Njemačku.

Većina tih ljudskih ostataka, koji su rezultat njemačkih zločina, nalazi se u državnim muzejima i zbirkama. Međutim, mnoge od tih lobanja i drugih ljudskih kostiju nalaze su u privatnom vlasništvu. I njima se trguje.

Prodavci i kolekcionari prodaju ljudske kosti na mjestima gdje drugi, na primjer, dijele svoje fotografije sa odmora: politički magazin ARD-a "Panorama", otkrio je na Instagramu slike stotine lobanja za koje se vjeruje da potiču iz bivših kolonija, te da bi mogle imati nasilnu pozadinu.

Posebno su na cijeni lobanje kolonijalnog porijekla sa kultnim značajem: prodaju se i na "pijaci neobičnih i rijetkih stvari" koja se održava jednom godišnje na njemačko-belgijskoj granici, blizu Ahena.

Hiljade posjetilaca prolaze kroz halu, gdje izlagači nude preparirane životinje, preparate u teglama i ljudske lobanje iz kolonijalnog konteksta, prenosi Deutsche Welle.

Upadljivo je da nasilna pozadina lobanja ne predstavlja prepreku, već čak pomaže prodaji.

"Ova lobanja potiče iz Afrike... Ima rupu od metka i košta 2.000 evra", reklamira jedan francuski trgovac umjetninama. 

Prodavac iz Engleske nudi dječju lobanju iz Papue Nove Gvineje s napomenom da su je u kolonijalno doba prodavali ili ukrali Evropljani.

U 19. i ranom 20. vijeku, ljudske lobanje su mjerene u naučnim institutima u uvjerenju da će moći naučno da dokažu "nadmoć bijelog Evropljanina". Lobanje za tu svrhu su kradene iz grobova i svetilišta, ili se do njih dolazilo odsijecanjem glave žrtava njemačke okupacije.

Jedan belgijski trgovac prikazuje lobanju osobe iz Afrike pored lobanje osobe iz Evrope, komentarišući: "Mislili su da postoje razlike. Afrikanci su kao životinje, Evropljani su najbolji. To je rasistički, ali tako je bilo", navodi Deutsche Welle.

Istraživač porijekla Mikael Asilkinga iz Kameruna, zemlje koja je bila njemačka kolonija, već godinama traži lobanje iz svoje domovine, kako bi ih vratio nazad.

Kada je, preko istraživanja novinara "Panorame" saznao da se lobanjama iz Kameruna još uvijek privatno trguje, nije mogao da vjeruje. 

"Ne, to jednostavno ne ide", kazao je on.

U njegovoj domovini, lobanje predaka imaju veliki značaj. Često se čuvaju u takozvanim sobama predaka i imaju veliku sakralnu vrijednost.

Mnogi kolekcionari i trgovci smatraju da je vraćanje tih lobanja preterivanje. 

"Te lobanje, koje imaju tako veliku kulturnu vrijednost zbog ceremonija koje su s njima obavljane, ne moraju biti vraćene jer, u Evropi se mnogo bolje čuvaju", kaže jedan kolekcionar umjetnina iz Brandenburga.

Jedan kolekcionar iz Minhena tvrdi da bi zemlje morale da plate da bi dobile nazad lobanje svojih predaka.

"Kada vide da im je to važno, platiće za to kasnije i mnogo novca", kaže on.

Posjedovanje i trgovina ljudskim lobanjama nisu ilegalni. U Njemačkoj to nije jasno zakonski regulisano, ako se ne može dokazati povezanost sa krivičnim djelima.

Iako kompanija Meta, koja je zadužena za Instagram, naglašava da je, prema njihovim smjernicama trgovina ljudskim ostacima zabranjena, prema istraživanjima "Panorame" čini se da to trgovcima mnogo ne smeta.

Njemački muzeji i univerziteti već više godina pokušavaju da istraže porijeklo lobanja i kostiju kako bi ih vratili društvima iz kojih potiču, kroz takozvane restitucione ceremonije. Takođe su odlučili da te eksponate više ne izlažu javnosti iz etičkih razloga.

Suočavanje sa njemačkom kolonijalnom istorijom dio je aktuelnog koalicionog sporazuma. Njemačka vlada preuzela je obavezu da podrži "vraćanje predmeta iz kolonijalnog konteksta".

Do sada nije bilo poznato da se ljudskim lobanjama i kostima iz kolonijalnog perioda i dalje toliko trguje.

To potvrđuje Katja Kojl, koja je u Ministarstvu spoljnih poslova Njemačke zadužena za zadatke vezane za kolonijalno naslijeđe.

"To je neprihvatljivo. To su ljudi. Često žrtve zločina", navela je reagujući na istraživanje "Panorame". 

Ona sada hoće da zakonski zabrani privatnu trgovinu.

"Uopšte, čini se da svijest o tom problemu relativno nova u javnosti. Moramo pošteno reći da do nedavno to niko nije smatrao problematičnim. Svi su bili u nekom muzeju, gledali te lobanje i prosto im to nije bilo ništa problematično", kazala je Kojlova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije