Život

Generacija Z ne zna koristiti tastaturu na laptopu (VIDEO)

Generacija Z ne zna koristiti tastaturu na laptopu (VIDEO)
Foto: Pixnio | Generacija Z ne zna koristiti tastaturu na laptopu (VIDEO)

​Generacija Z bori se s tradicionalnim tastaturama na računarima i laptopima. Naime, mladi su naučili koristiti uređaje na dodir, gdje nije bila potrebna fizička tastatura, pa mnogi od njih ne znaju tipkati na laptopu.

"Wall Street Journal" izvijestio je da su neki srednjoškolci vještiji u tipkanju na svojim tabletima. Jedan 18-godišnjak je, pišu, napisao rad od osam stranica na takvom uređaju, a mnogi pripadnici generacije Z za pisanje školskih radova koriste se takođe tabletima ili pametnim telefonima. 

Dio njih tvrdi da u školi nisu učili pisati na tastaturu. Toj grupi pripada i slavna pjevačica Bili Ajliš, koja je jednom prilikom za "Rolling Stone" rekla da joj je žao što to nikad nije naučila.

Rueben Tasler (17) rekao je da pokušava naučiti koristiti tastaturu prije nego što krene na fakultet. "Možda ću kad jednom naučim tipkati poželjeti što to nisam naučio i ranije. Znam da je učinkovitije", rekao je on.

@kassieyeung Writing a final paper on your iPhone is an EXPERIENCE@grammarlyofficial #Grammarly #writingtips #ad ♬ Elevator Music - Bohoman

Današnja stvarnost daleko je od one prije gotovo 25 godina. Godine 2000., izvijestio je "Journal", pozivajući se na ministarstvo obrazovanja SAD-a, 44 odsto maturanata završilo je kurs pisanja po tastaturi, ali 2019. taj je postotak iznosio svega 2.5 odsto. 

U međuvremenu Canvas, sistem za upravljanje učenjem, izvijestio je da 39 odsto zadataka predanih putem platforme nije preneseno s računara, već s mobilnog uređaja.

@jashakrizel ipad kids in velez!!! late entry but who cares  #nursingstudent #velez #barelysurviving #cloutchaser ♬ Wassup Gway - Famous Sally & YB

Stručnjaci su zabrinuti što dolazi do ovakve promjene i što se mladi više oslanjaju na mobilne i tablete nego na računare. Pozivaju institucije da stave veći naglasak na tipkanje, pogotovo jer u mnogim zemljama učenici polako počinju polagati ispite putem računara. 

"Učenici će imati bolje rezultate na testovima ako ne moraju razmišljati o tome kako tipkati i mogu razmišljati o sadržaju koji stvaraju", rekao je Tim Dikun, direktor stranice "Teaching.com".

@triciatildeauthor Its DONE!!! #writertok #booktok #authortok #storyprompts #bookprompts #authorsoftiktok #author ♬ The Bug Collector - Haley Heynderickx

Doktor Per Ola Kristenson, koautor studije iz 2019. o generacijskim vještinama i brzini tipkanja, skeptičan je glede temeljnog uzroka nedostatka znanja o tastaturi. U njegovom istraživanju rezultati su pokazali da je 70 odsto ispitanika brže tipkalo na mobilnim uređajima nego na tastaturama računara. 

Profesor sa Univerziteta u Kembridžu za "Daily Mail" je rekao da je vježba ključna za svladavanje tipkanja, a kako mladi provode više vremena na ekranima na dodir, samim time provode manje vremena tipkajući na tradicionalnim tastaturama, prenosi "Index". 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije