Život

Frojd je obožavao kokain, davao ga je svojim pacijentima

Frojd je obožavao kokain, davao ga je svojim pacijentima
Foto: Printscreen/Instagram | Frojd je obožavao kokain, davao ga je svojim pacijentima

Austrijski neurolog i začetnik psihoanalize Sigmund Frojd (1856-1939), bio je poznat po svojoj ljubavi prema kokainu.

U ranim danima svog istraživanja, Frojd je vjerovao da kokain može da bude koristan u liječenju mnogih bolesti, uključujući depresiju i anksioznost.

“U mom posljednjem padu, ponovo sam uzeo koku i mala doza me je podigla do visina na divan način. Trenutno sakupljam literaturu za pjesmu o magičnoj supstanci”, napisao je Frojd u pismu svojoj vjerenici.

Frojd je često poklanjao kokain članovima porodice i prijateljima, uključujući svoju svastiku Minu Bernajs, koja je, navodno, bila u vezi i sa Frojdom. Prema nekim izvještajima, Bernajs je bila zavisna od kokaina, a Frojd joj je pomagao da nabavlja drogu.

Frojd je, međutim, kasnije shvatio da kokain može da bude veoma štetan i opasan. Nakon što je jedan od njegovih pacijenata umalo umro od predoziranja kokainom, Frojd je prestao da ga koristi u svojoj praksi.

Sigmund Frojd je kasnije proučavao mnoge aspekte ljudskog ponašanja, uključujući i zavisnost od droga. Čak i kada je prestao da koristi kokain, Frojd je nastavio da piše o zavisnosti i njenom uticaju na ljudski um. Njegova istraživanja su bila od velikog značaja za razumijevanje bolesti zavisnosti i njenog uticaja na mentalno zdravlje.

Frojd je vjerovao da su zavisnosti posljedica nesvjesnih konflikata i traumatičnih iskustava iz djetinjstva. On je smatrao da se zavisnost od droga može tretirati psihoterapijom, koja bi pomogla pacijentu da otkrije uzroke svoje zavisnosti i da se suoči sa njima, prenosi RTCG.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije