Život

Egzotične životinje na nišanu lovca iz BiH: S puškom obišao pola svijeta

Egzotične životinje na nišanu lovca iz BiH: S puškom obišao pola svijeta
Foto: Facebook / Derventski list | Egzotične životinje na nišanu Dervenćanina: Avanturiste vodi u lovišta širom svijeta

DERVENTA - Na nišanu Dervenćanina Spomenka Kuzmanovića našle su se brojne egzotične životinje, a privrženost putovanjima i lovu spojio je u agenciju koja organizuje lovne ture širom svijeta.

Lov je ovom Dervenćaninu, sa minhenskom adresom boravka, u krvi, s obzirom da je, kako sam kaže, u lov sa ocem išao još kao sedmogodišnji dječak. Čim je postao punoljetan položio je lovački ispit i krenuo sa provođenjem svoje želje - da na nišanu ima životinje iz cijelog svijeta.

"Kada sam se preselio u Njemačku i dovoljno savladao jezik, položio sam lovački ispit dobio priliku da lovim za šumariju u Bavarskim šumama, gdje sam stekao ozbiljno iskustvo. Bio sam zadužen za redukciju divljači i tako štitio šume, te sam imao oko 130 odstrela divljači svih uzrasta na godišnjem nivou", ispričao je Kuzmanović koji se u lov otisnuo i u daleke zemlje.

"Na putovanja i lovne ture vodio sam prijatelje koji su pokazivali interesovanje za lovačke avanture, a 2019. godine nastala je moja agencija za lovne ture 'Alpha Orionis by Huntingtraveller'", kazao je on.

Godine iskustva u lovstvu i brojna putovanja donijele su mu prve klijente.

"Klijenti su najprije do mene dolazili preporukom mojih prijatelja, a neki su me kontaktirali i putem  društvenih mreža gdje sam vrlo aktivan, ali su me pronalazili i na lovačkim sajmovima na kojima izlažem svoje ideje i planove i predstavljam svoja lovačka putovanja", kazao je Kuzmanović za "Derventski list".

Navodi on da su njegovi klijenti mahom Nijemci, Austrijanci i Italijani, ali među lovcima koje vodi u lov su i ljudi iz Srbije, Hrvatske i BiH.

Kako ovaj ljubitelj putovanja i lova tvrdi, sa lovačkom puškom obišao je skoro cijelu Afriku, Evropu, te Kirgistan, Tadžikistan, Tursku i poluostrvo Kamčatka u Rusiji.

"Imao sam priliku da lovim slonove, lavove, leoparde, razne vrste antilopa, losove, kozoroge i mnoge druge vrste životinja, a i moji klijenti takođe. Svaka tura ima neke svoje čari i svaka se po nečemu pamti. Ono što je meni, pored svega što sam obišao i vidio, ostalo urezano u sjećanju jesu planinski dijelovi Kirgistana i Tadžikistana gdje se lovi na više od 5.000 metara nadmorske visine. U sjećanju mi je ostala i Kamčakta zbog neopisive veličine lovišta i terena koji ima više od 200 vulkana, od kojih je čak 25 aktivno", ispričao je Kuzmanović.

Dodavši da ni lov na slonove u Zimbabveu neće tako lako zaboraviti.

"To nije običan lov. Meso se podijeli na cijelo selo koje se nalazi u blizini", kazao je on priznajući da je tokom svojih putešestvija nailazio i na nepredviđene situacije, te doživljavao povrede.

Kuzmanović, koji je član Lovačkog udruženja "Motajica" i dio Sočaničke sekcije, često posjećuje Derventu.

Priprema za lov

Osim detaljnog upoznavanja sa terenom na kojem se lovi, Spomenko Kuzmanović svojim klijentima daje neophodne informacije o potrebnoj dokumentaciji, te daje savjete za svaku lovnu turu.

"Moj posao je da znam kakve dozvole iziskuje država u koju se putuje, koje uslove treba klijent da ispunjava, a pored tih tehničkih stvari u obzir se uzimaju i želje i uslovi pod kojima klijent želi da lovi, što pak na kraju kreira i cijenu jedne lovačke avanture, za koju je svakako potreban malo dublji džep", kazao je Kuzmanović.

Istakao je da vrlo rado daje savjete i preporuke svim svojim klijentima i kada je riječ o opremi za lov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije