Život

Devet stvari koje žene ne žele da priznaju da su radile u trudnoći

Devet stvari koje žene ne žele da priznaju da su radile u trudnoći
Foto: Freepik | Devet stvari koje žene ne žele da priznaju da su radile u trudnoći

Znamo da su sve žene koje su u drugom stanju, ili su bile u drugom stanju, uradile bar neku od ovih stvari, ali nikome ne žele da priznaju jer se boje da će ih drugi osuđivati.

1. Izmotavali ste se na kartu "ja sam trudnica"

"Oprostite, ali teško mi je jer sam trudna" - da li ste se našli u situaciji kada ste se osjećali dobro, ali ste ipak odlučili nešto izbjeći i iskoristili svoje drugo stanje. Na primjer, jeste li rekli svojoj svekrvi da ne možete doći u posjetu jer se osjećate iscrpljeno? Ili niste htjeli da slušate svoju dobru prijateljicu koja je stalno nervozna, pa ste izbjegli ručak jer vam je "mučno od hrane". Da, znamo da ste ponekad to učinili, a sasvim je u redu iskoristiti drugo stanje s vremena na vrijeme.

2. Zaspali ste na radnom mjestu

Teško spavate tokom noći, ali čim dođete na posao vi se osjećate potpuno iscrpljeno. Čuli smo da trudnice ponekad odremaju tokom radnog vremena. Možda se i vama to dogodilo - to je u redu, okrivite trudnoću.

3. Jeli ste hranu za koju vam je ljekar rekao da je zabranjena

Zašto je sva ukusna hrana zabranjena tokom trudnoće? Neke trudnice stvarno teško "preživljavaju" bez nekoliko šolja kafe ili omiljenog sendviča od pršute. A sve su to namirnice bez kojih bi trebalo da izdržite tokom trudnoće. Suhomesnati proizvodi u sebi nose listeriju, ako nisu pasterizovani, što može izazvati spontane pobačaje i prijevremene trudove. Sirova riba može u sebi nositi parazite i visoki nivo žive. Zbog kofeina vam se može dogoditi da urinirate puno češće, što može smanjiti nivo tečnosti u tijelu i kalcijum. Uz to kofein može uticati na bebino spavanje u stomaku i učiniti ga nemirnim jer prolazi kroz posteljicu.

4. Fotografirali ste se goli

Posljednjih decenija mnoge slavne trudnice pozirale su gole na naslovnicama časopisa. Da li biste se i vi tako fotografisali? Iako nije isto, mnoge mame imaju takve fotografije u privatnoj kolekciji. Ako se osjećate prijatno i vi uživajte u takvom slikanju!

5. Imala si povećan seksualni nagon

Nikad vam nije bilo dosta seksa - bez obzira gdje ste se nalazili, koliko je bilo sati i da li je vaš partner spavao. Vi ste to jednostavno morali da uradite. Povećan seksualni nagon može biti simptom trudnoće (možete kriviti hormone kada vas vaš muž upita: "Zar opet?"). 

Mnogim ženama se dogodi da "polude" za seksom tokom trudnoće (iako ima i onih kod kojih je potpuno suprotno). Uživajte dok traje (i dok vaš ljekar kaže da je sigurno), jer možda nakon porođaja više neće biti tako.

6. Nesrećni ste zbog pola djeteta

Znamo da ste svima pričali da vam pol djeteta nije važan. Međutim, znamo i da su neki od vas bili slomljeni kada su saznali pol djeteta. U redu je ako ste se osjećali uznemireno, a važno je da to izbacite iz sebe. Sigurno ste bili jako srećni kada je sve prošlo i kada ste upoznali nju/njega.

7. Pretvarali ste se da su za sve krivi hormoni

Stalno slušate o hormonima tokom trudnoće, naravno da će oni potpuno poludjeti. Zato, ako i neko misli da ste zbog toga van sebe, vi to možete podržati. Ako u nekim situacijama s rodbinom počnete da objašnjavate da hormoni nisu krivi za ono što mislite, oni vas neće shvatiti ozbiljno. Zašto onda ne biste iskoristili tu situaciju?

8. Pila si alkohol

Obično se za alkohol kaže da nije dozvoljen u trudnoći, ali znamo da trudnice ponekad sebi dozvole koji gutljaj piva ili vina. Iako ste uvjereni da jedno piće tu i tamo neće uzrokovati nikakve posljedice, bilo bi dobro biti jako oprezan. Većina stručnjaka i dalje upozorava na štetnost alkohola, bez obzira o kojoj količini ili o kojem alkoholnom piću se radilo. Iako 38 do 42 nedjelje možda zvuči kao dugo vremena, pametnije je držati se upozorenja ljekara i stručnjaka bez obzira na istraživanja.

9. Pušili ste

Teško se odreći nekih navika. Neke žene misle da bi prebacivanje na blaže cigarete mogao biti sigurniji izbor, a neke tu i tamo zapale cigaretu. Ali zapravo uopšte ne bi trebalo da pušite jer je štetno za bebu i vas. Problem je često što ženama teško pada odvikavanje. Ako žena u trudnoći puši, vjerovatnoća da će roditi dijete niže porođajne težine iznosi oko 25 odsto, a pušenje u trudnoći doprinosi s 10 odsto ukupnoj smrtnosti novorođenčadi, prenosi Superžena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije