Život

Čuvenog Jugoslovena zvali su "Ludi genije" (FOTO)

Čuvenog Jugoslovena zvali su "Ludi genije" (FOTO)
Foto: Screenshot/Instagram | Čuvenog Jugoslovena zvali su "Ludi genije" (FOTO)

Ivo Pogorelić proslavio se kao pijanista. Jedan je od rijetkih koji je uspijevao da održi i do 400 koncerata godišnje.

Sa 22 godine postao je planetarno popularan, kada je na međunarodnom takmičenju u Varšavi mnogima zapao za oko. Nakon toga, potpisao je ugovor sa njemačkom, prestižnom izdavačkom kućom.

Rođen je u Beogradu, gdje je stekao i prvo muzičko obrazovanje, da bi kao izuzetno talentovani pijanista sa 12 godina nastavio školovanje u Moskvi, na konzervatorijumu "Petar Iljič Čajkovski".

U tada još uvijek sovjetskoj prestonici počeo je saradnju sa čuvenom gruzijskom pijanistkinjom i pedagogom Alisom Kazeradze, koja će mu kasnije postati i supruga. Jedan od najvažnijih događaja, ne samo u njegovoj karijeri, već i u svijetu pijanizma, vezuje se za skandal iz 1980. na Šopenovom konkursu u Varšavi, kada je u znak protesta zbog Pogorelićeve eliminacije iz završnice takmičenja, uprkos virtuoznom nastupu, žiri demonstrativno napustila čuvena Marta Argerich, pri tome proglašavajući mladog kolegu – genijalnim.

O Pogoreliću kao briljantnom interpretatoru, ali i o njegovom jedinstvenom imidžu, brujali su godinama svi svjetski mediji, ali, otkako je njegova supruga i mentor Aliza umrla 1996. godine, Ivo se gotovo u potpunosti povlači iz javnog života. Na veliku žalost poštovalaca, pojavljivao se tek u veoma rijetkim prilikama, s velikim uspjehom održavajući titulu izuzetnog ekscentrika.

Njegovo ćutanje tada je trajalo punih 10 godina, a u javnosti se pojavljivao samo u izuzetnim prilikama. Zatim je u avgustu 2006. godine dao intervju njemačkom "Die Weltu" u kojem je objasnio razloge svoje ćutnje.

"Umrla mi je supruga, osjećao sam se loše i želio sam se vratiti svojim korijenima", rekao je Pogorelić. "Moja supruga ušla je u moj život kada sam imao 17 godina i sada, nakon njene smrti, morao sam sebe ponovo stvoriti. Bilo mi je jako teško; ona je bila jedinstvena osoba i unosila je sebe u cjelosti u umetnost, a imala je sve – obrazovanje, ljepotu, talenat i emocije."

U karijeri je postigao najviše što se može zamisliti, ekskluzivac je diskografske kuće 'Dojče Gramofon', na vrhuncu slave zarađivao je, po koncertu, pedeset hiljada dolara. Danas živi u švajcarskom gradu Luganu, u velelepnoj vili, u kojoj ima studio, salu za vježbanje i koncertnu dvoranu.

U 80-im godinama prošlog vijeka bio je svjetska muzička ikona, njegovi albumi snimljeni za Deutsche Grammophon bili su bestseleri, a o njemu su se širile priče o luksuzu i skupim odijelima. Danas je izvan svih kategorija. Prati ga glas teškog, ekscentričnog, kapricioznog i nepristupačnog čovjeka, koji je u komunikaciji hladan, a ponekad i odbojan, pa ga neki zovu ludim genijem.

Međutim, pristupačnijim ga čini njegova druga ljubav Uta Šnajder sa kojom započinje vezu 2002. godine.

Nije tajna da je Pogorelić boravio u kući Ute Šnajder u teškom periodu svog života nakon smrti voljene supruge, 13 godina starije Alize. Otkazivanju koncerata uvek sklon pijanista tada je to činio još češće, a o vježbanju nije bilo ni govora.

Upravo zato pojava Ute Šnajder u njegovom životu, veoma je "korisna" jer je riječ o prijatnoj, šarmantnoj, smirenoj i vedroj, poslovno veoma uspješnoj i spretnoj ženi. Rođena je u nekadašnjoj Istočnoj Njemačkoj, bila je udata, ali nije imala djece, a već je 30 godina u poslovnom svijetu vezanom uz ultrazvučnu dijagnostiku. Svojevremeno je bila prvakinja Švajcarske u maratonskom plivanju.

"Pogorelić je čovjek kojeg se ne može mjeriti svakodnevnim parametrima, kao što je raskošan talenat tako je i svojeglav, s njim duže može komunicirati samo onaj ko ga prihvati onakvog kakav je, nema puno prijatelja niti ih stvara na duže staze. Obično odabere jednu osobu kojoj je potpuno predan."

Uta Šnajder je danas bivša supruga ekstravagantnog pijaniste Pogorelića, bila je s njim u braku pet godina, a glavni razlog za razvod leži u tome što se nije željela odreći uspješne poslovne karijere.

Tada Ivo, nakon svih brakova, nastavlja da živi sa višegodišnjom pratiljom Miljenkom Stanić, Rečankom, koju u javnosti više predstavlja kao svoju službenu pratilju nego kao životnu pratilju.

Pogorelić danas živi u svojoj vili na prekrasnoj lokaciji iznad Lugana u Švajcarskoj, u kojoj ima studio, salu za vježbanje i koncertnu dvoranu. Tu u Luganu osnovao je i Festival mladih muzičkih talenata gdje ohrabruje mlade muzičare da idu svojim putem i da se otrgnu od ustaljenih pravila tradicionalnog pijanizma. S njim je uvijek Miljenka Stanić, penzionisana medicinska sestra iz Reke, koju predstavlja kao "službenu pratilju".

Tu šarmantnu crnku upoznao je u Opatiji nakon požara u hotelu Ambasador. Mediji su otkrili da je smatra izuzetnom ženom, koja mu pomaže da se pripremi za sve poslovne sastanke, ali još nije progovorio o prirodi njihovog odnosa. Oni koji su ga upoznali tvrde da je privatno sasvim drugačiji od medijske slike.

Na pitanje da li je karijeru započeo prerano, Ivo odgovara: "Nema rano ili kasno u umetnosti. Postoji samo znanje. I nema starosti, jedino je pitanje kada počinje mladost." Svijet muzike u kojem živi Ivo Pogorelić ne čine samo Šopen, Ravel, Šuman... Kaže da voli sve što je kvalitetno. Rok, džez, mjuzikl, revijalnu muziku - sve što je dobro. I naravno Bitlse, koji su vezani za jedan dio njegovog života. Posljednji nastup u Beogradu imao je pre više od 30 godina. Ulaznice su bile rasprodate u roku od tri sata, prenosi Stil.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije