Život

Cockta 70 godina poslije: Pijte legendarno piće i osvojite vrijedne nagrade

Cockta 70 godina poslije: Pijte legendarno piće i osvojite vrijedne nagrade
Foto: Ustupljena fotografija | 70 nagrada za 70 godina

Davna 1953. je bila uobičajena godina koja je započela u četvrtak, no u 365 dana desile su se stvari koje su ušle u legendu, te žive i 70 godina kasnije. Volt Dizni je imao premijeru "Petra Pana", krunisana je kraljica Elizabeta, a te 1953. godine nastala je i legendarna Cockta, koja još od tada stvara istoriju.

Bilo je to vrijeme kada se ljubav prepoznavala po boci Cockte s dvije slamčice u njoj. Upravo to je razlog zašto je ovo piće dobilo titulu službenog pića šezdesetih - decenije ljubavi.

Ono što je čini posebnom je to što se kroz 70 godina svog postojanja savršeno uklopila u svako razdoblje. U svakoj deceniji prepoznata je kao klasik. Uvijek savremena, cool, osvježavajuća i jednostavno vječna. Njeno postojanje ovjekovječili su i razni umjetnici koji baš kao i Cockta beskompromisno žive svoju stvar.

Umjetnici poput Marine Mesar-Oko, Ljubbe Stefanovića, Agate Lučić, Ane Lucije Šarić i Veronike Hozijan oživjeli su Cocktu kroz savremenu umjetnost.

Original iznutra, original spolja, Cockta je cijeli paket! Uz nekoliko manjih promjena proteklih 70 godina, prva bočica sa žutim logotipom je ona koja će zauvijek ostati upamćena, a djelo je tadašnjeg vizionara Sergeja Pavlina. U novom ruhu Cocktu je prikazala Marina Mesar Oko, jedna od najuticajnijih i najautentičnijih hrvatskih umjetnica.

Njena nevjerovatna energija, autentičan pristup životu i poslu, fantastičan talent i mnogo rada zaslužni su za cjelokupni utisak koji ostavlja. Izlagala je u brojnim svjetskim metropolama od Japana do Brazila, a njeni se radovi mogu vidjeti i u prestižnim svjetskim galerijama, ali i na ulicama i zidovima, platnima, brošurama, pa čak i tijelima. Marina svoju umjetnost kanališe kroz razne medije.

Pored nje, umjetnica Agata Lučić je inspiraciju za svoju ilustraciju pronašla u samom nastanku legende, crvenom Cockta kamionu i kultnom plakatu iz 1953. godine. Agata se bavi ilustracijom i drugim oblicima vizuelne umjetnosti. Osim što ilustruje raznovrsne tekstove, podsticaj za umjetničko izražavanje pronalazi u vlastitom okruženju.

"Glavna ideja bila je prikazati slavlje tog okruglog broja. Za ovaj rad bila sam inspirisana istorijom ovog legendarnog pića. Iz tog razloga jedan od motiva je 'Cocktin' kamion, a centralni lik je lik s kultnog plakata slovenačkog dizajnera Uroša Vagaje iz 1953. godine", ispričala je Agata.

Cockta je tako uspjela da ostane jedinstvena i da se o njoj priča i 70 godina kasnije, ušla je u legendu, a unikatna djela savremene umjetnosti za njen jubilej možda dostignu i kolekcionarsku vrijednost, jer zbog svoje autentičnosti Cockta je legenda i stvara nove legende.

Razvoj Cocktinog puta od 1953. godine do danas prikazali su i Ljubba Stefanović, muzički režiser i scenarista, kao i Veronika Hozijan, digitalna umjetnica, ilustratorka i animatorka čije ćete radove moći vidjeti na "Cocktinom" Instagram profilu u narednom periodu.

Baš zato pozivaju i vas da učestvujete u njihovoj nagradnoj igri i na taj način s njima proslavite veliki 70. rođendan.

Kako biste učestvovali u nagradnoj igri sve što treba da uradite je da naručite bilo koju Cocktu u staklenoj boci u kafiću ili kupite bilo koju Cocktu u plastičnoj boci u prodavnici (0,5 ili 1,5 l), osvježite se i pronađete kod. U staklenoj boci kod možete pronaći unutar boce, a u plastičnoj ćete ga pronaći ispod karakterističnog prugastog čepa. Pronađeni kod unesite na link: nagradnaigra.cockta.com.

Nagradna igru u BiH možete igrati do 15.10. i osvojiti jednu od ukupno 70 nagrada a o kojim nagradama se radi možete pročitati na Cocktinom Instagram profilu klikom na LINK OVDJE.

Dakle, sve ostaje isto. Vi uživate u svojoj Cockti kao i obično, a jedina je razlika što te sada za uživanje nagrađuju!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije