Zdravlje

Zašto treba jesti šaku badema dnevno

Zašto treba jesti šaku badema dnevno
Foto: Unsplash | Zašto treba jesti šaku badema dnevno

Bademi spadaju u ono jezgrasto voće koje je dostupno cijele godine. Jedna su od najzdravijih namirnica, iako imaju veliku energetsku vrednost (650 kalorija/100g), koja potiče od visokog sadržaja masti u njima.

“Ako ste pomislili da je paradoks da je masna hrana dobra za vaše zdravlje, evo dokaza koji kazuju suprotno. Bademi imaju visok sadržaj mononezasićenih masti, baš kao i masline i veoma su efikasne u snižavanju LDL holesterola i snižavanju rizika za srčana oboljenja”, kaže Jasna Vujičić, viši dijetetičar-nutricionista.

Prema njenim rečima badem ovu sposobnost može da zahvali vitaminu E, kojeg, pored minerala mangana, magnezijuma i kalijuma ima u obilju.

“Magnezijum ima ulogu da olakša cirkulaciju krvi, kiseonika i hranjivih materija kroz tijelo. Bademi skoro da i ne sadrže natrijum što ga čini pravim zaštitnikom srca i krvnih sudova. Bademi smanjuju nagli skok nivoa šećera i insulina u krvi, pa se preporučuju i osobama sa dijabetesom i gojaznim osobama. Ako bi se pisala dijeta za ove bolesnike, ona bi morala imati nizak glikemijski indeks, a bademi upravo snižavaju glikemijski indeks unete hrane. Što više badema pojedete, indeks će biti niži, ali ni u čemu ne treba preterivati, pa ni u bademima”, savjetuje naša sagovornica.

Izbjegavajte pržene bademe

U bademima ima dosta bjelančevina, tako da recimo 25 grama badema sadrži jedanku količinu proteina kao prosječno jaje od 55-60 grama.

“Utvrđeno je da bademi znatno više čine na snižavanju lošeg LDL holesterola i povećanju dobrog HDL holesterola nego recimo integralna kifla, iako imaju istu masu, vlakna i kalorijsku vrednost. Izbjegavajte pržene bademe jer se oni obično prže u suncokretovom ili palminom biljnom ulju, pa sve koristi za srce i krvne sudove ovde prestaju. Birajte (suvo)pečene bademe”.

Bademe ne morate isključivo jesti kao grickalice poslije jela.

Možete na primjer šaku isjeckanih badema posuti po vašoj salati, dinstanom povrću ili špagetama.

(NovostiMagazin)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije