Zdravlje

Za vantjelesnu oplodnju i zaleđivanje embriona više od dva miliona KM

Za vantjelesnu oplodnju i zaleđivanje embriona više od dva miliona KM
Foto: Freepik | Za vantjelesnu oplodnju i zaleđivanje embriona više od dva miliona KM

BANJALUKA - U toku ove godine u Republici Srpskoj odobreno je 299 zahtjeva za vantjelesnu oplodnju, a trošak je iznosio oko dva miliona KM, a odobreno je i 87 zaleđivanja embriona u iznosu od 43.500 KM.

Kako je za "Nezavisne novine" rečeno u Fondu zdravstvenog osiguranja RS, Fond finansira tri pokušaja vantjelesne oplodnje za parove koji na drugi način ne mogu da ostvare potomstvo.

Vantjelesna oplodnja je uvrštena u prava iz zdravstvenog osiguranja u Republici Srpskoj 2007. godine, kada je FZO finansirao jedan pokušaj, a kasnije je broj pokušaja povećan.

"FZO RS u cjelosti finansira tri postupka vantjelesne oplodnje ženama do navršenih 40 godina starosti, dok ženama od navršenih 40 do navršene 42 godine Fond finansira 50 odsto troškova. Ženama koje su starije od 42 godine, ukoliko rode dijete postupkom vantjelesne oplodnje, Fond u potpunosti refundira troškove, u skladu sa našim cjenovnikom. Postupak vantjelesne oplodnje se radi u ugovorenoj zdravstvenoj ustanovi u Republici Srpskoj 'Mediko S', a ukoliko se procedura vantjelesne ne može sprovesti u ustanovi koja ima ugovor sa FZO RS, na prijedlog ugovorene ustanove parovi mogu da urade postupak vantjelesne oplodnje u nekoj od zdravstvenih ustanova u inostranstvu, a Fond im potom refundira troškove u skladu sa našim cjenovnikom", navode oni.

Kako dodaju, cijena postupka vantjelesne oplodnje koju finansira FZO RS iznosi oko 5.500 KM i obuhvata postupak, dijagnostiku i neophodnu terapiju.

"Procedura odobravanja ovog prava u Srpskoj je jednostavna, jer da bi Fond finansirao vantjelesnu oplodnju, potreban je prijedlog ginekologa iz ugovorene zdravstvene ustanove, te dokaz da je par u braku ili vanbračnoj zajednici. Takođe, ukoliko se procedura vantjelesne ne može sprovesti u ustanovi koja ima ugovor sa FZO RS, na prijedlog ugovorene ustanove parovi mogu da urade postupak vantjelesne oplodnje u nekoj od zdravstvenih ustanova u inostranstvu, a Fond im potom refundira troškove u skladu sa našim cjenovnikom", kazali su iz Fonda.

Takođe, Zakonom o obaveznom zdravstvenom osiguranju omogućeno je da FZO RS može da refundira troškove parovima koji su nakon dva neuspjela pokušaja vantjelesne oplodnje u Republici Srpskoj treći postupak, po svojoj želji, uradili u inostranstvu.

"Napominjemo da parovi i dalje imaju mogućnost da treći postupak urade u ugovorenoj zdravstvenoj ustanovi u Republici Srpskoj koja pruža ove usluge, a ukoliko žele, mogu to da urade i u inostranstvu, ukoliko su prethodna dva postupka bila neuspješna. Fond za vantjelesnu oplodnju koja se uradi u inostranstvu parovima refundira troškove u iznosu koliko košta vantjelesna oplodnja u Srpskoj, odnosno prema cjenovniku FZO RS (5.500 KM).

Fond je, takođe, u prošloj godini počeo da finansira i novu uslugu zamrzavanje reproduktivnog materijala (onkofertilitet). Ova usluga podrazumijeva zamrzavanje spermatozoida, zamrzavanje i čuvanje tkiva testisa, odmrzavanje spermatozoida ili tkiva testisa, zamrzavanje i čuvanje do deset jajnih ćelija na period od pet godina. Onkofertilitet je nova oblast u medicini u Republici Srpskoj i značajan je iskorak u pravima iz obaveznog zdravstvenog osiguranja jer ima za cilj da sačuva i produži fertilitet kod žena i muškaraca oboljelih od malignih bolesti. Naime, zamrzavanje reproduktivnih ćelija oboljelih od malignih bolesti prije izlaganja onkološkim terapijama i zračenjima pruža im mogućnost da kasnije dobiju potomstvo. I ova usluga se sprovodi u ugovorenoj zdravstvenoj ustanovi u kojoj se pruža i usluga vantjelesne oplodnje.

Pored finansiranja tri pokušaja vantjelesne oplodnje, FZO RS je još 2017. godine među prvima u regionu uveo i čuvanje embriona na dvije godine.

"U ovoj godini bilo je 87 zaleđivanja embriona, a trošak Fonda za ove namjene iznosi 43.500 KM", navode oni.

Kako dodaju, način ostvarivanja i ovog prava je vrlo jednostavan, parovi koji dobiju rješenje FZO RS za finansiranje vantjelesne oplodnje, ukoliko postoje mogućnosti za zaleđivanje i čuvanje embriona u zdravstvenoj ustanovi koja ima potpisan ugovor sa FZO RS, takođe, imaju pravo i na finansiranje čuvanja embriona na period od dvije godine.

Inače, u Republici Srpskoj pregledi, savjetovanje i liječenje u svrhu planiranja porodice spadaju u zdravstvene usluge koje u potpunosti pokriva obavezno zdravstveno osiguranje, bez plaćanja participacije.

Isto tako, trudnice i porodilje su oslobođene plaćanja participacije za sve usluge koje spadaju u obavezno zdravstveno osiguranje.

Trudnicama i porodiljama, ukoliko nemaju drugi osnov osiguranja (ako su nezaposlene i ne mogu da se prijave na osiguranje ni preko supruga ili vanbračnog partnera), omogućeno je od 2020. godine da mogu po osnovu trudnoće, odnosno porodiljskog, da se prijave na zdravstveno osiguranje, kao i ženama koje se nalaze u procesu planiranja porodice.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije