Zdravlje

Šta sve čaj od nane može da učini za naše tijelo

Šta sve čaj od nane može da učini za naše tijelo
Foto: Freepik | Šta sve čaj od nane može da učini za naše tijelo

Čaj od nane je cijenjen širom svijeta zbog umirujućih svojstava, decentnog, osvježavajućeg mirisa i okrepljujućeg ukusa. Ovaj napitak ne samo da stimuliše naša čula, već donosi i niz potencijalnih zdravstvenih koristi. Za neke možda niste znali.

Kakav nutritivni profil ima čaj od nane

"'Menta' je zapravo širi pojam koji obuhvata više vrsta biljaka, a najpoznatije su nana (pepermint) i pitoma nana (spearmint)", kaže Melisa Azzaro, dijetetičar iz Nju Hempšira, koja ne propušta da naglasi da čaj od nane praktično ne sadrži kalorije.

Listovi mente su prirodan izvor raznih esencijalnih hranljivih materija, prema USDA, uključujući vitamine A i C.  Menta je takođe, prema riječima Azzaro, bogata antioksidansima. Ipak, treba reći da konzumacija samih listova mente pruža više antioksidanasa u poređenju sa čajem od nane.

Jedna od jedinstvenih karakteristika čaja od nane je prisustvo mentola. Ovaj spoj se povezuje sa različitim zdravstvenim prednostima, poput ublažavanja problema sa varenjem i glavobolja.

Zdravstvene prednosti i čaj od nane

Boja probava

Čaj od nane pospješuje varenje, djelimično zbog mentola. Ovaj organski spoj može imati spazmolitičke efekte, što znači da opušta mišiće gastrointestinalnog trakta i olakšava brži prolazak hrane kroz naš crijevni sistem. Zbog toga je koristan za osobe koje žele da izgube kilograme.

Studija iz 2023. godine objavljena u časopisu Current Pharmaceutical Design izvještava da komponente mente mogu pomoći u ublažavanju tegoba kod sindroma iritabilnog crijeva.

Zdravlje respiratornog sistema

Za sada ipak nema dovoljno dokaza da čaj od nane direktno utiče na zdravlje respiratornog sistema, ali je potvrđeno da udisanje mentola može djelovati kao prirodni dekongestiv, potencijalno pomažući u razbijanju sluzi i sekreta. Još neka svojstva ovog čaja mogu takođe pomoći u ublažavanju suvog kašlja i bola u grlu, pružajući privremeno olakšanje.

Mentalno zdravlje

Mentol iz čaja od nane ima umirujuće efekte koji mogu pomoći u smanjenju stresa i opuštanju, sugeriše istraživanje iz 2021. godine. Takođe, čaj od nane može poboljšati fokus i kognitivne funkcije.

Koristi za oralno zdravlje

Dijetetičar Azzaro podsjeća da čaj od nane može pomoći u osvježavanju daha jer nana ima antibakterijska i antigljivična svojstva, koja mogu biti korisna za oralno zdravlje. Važno je napomenuti da iako ovaj čaj može doprinijeti oralnom zdravlju, on nije zamjena za redovno pranje zuba, čišćenje zubnim koncem i posjete stomatologu.

Potrebno je sprovesti još istraživanja kako bi se u potpunosti razumio uticaj nane na oralno zdravlje.

Antimikrobna i antivirusna svojstva

Zanimljivo je da postoje početni dokazi iz laboratorijskih studija da koji sugerišu da ovaj čaj ima antivirusno dejstvo djelotvorno protiv virusa koji izaziva Covid-19, prema studiji iz 2022. godine objavljenoj u časopisu BMC Biology.

Međutim, čaj od nane ne bi trebalo smatrati samostalnim tretmanom za infekcije. Važno je imati na umu da ova svojstva mogu da podrže prirodnu odbranu organizma i utiču na jačanje imuniteta, ali nisu zamjena za stručne medicinske savjete ili tretmane.

Hormonske koristi

Još jedan značajan aspekt čaja od nane, posebno pitome (spearmint), jeste potencijalni uticaj na hormonsko zdravlje. Studije su pokazale da pitoma nana ima antiandrogena svojstva. Androgeni su hormoni kao što je testosteron. To može biti korisno kod stanja poput sindroma policističnih jajnika (PCOS), prema istraživanju iz 2020. godine objavljenom u časopisu Journal of Ovarian Research.

Istraživanja u ovoj oblasti su nedovoljna i još uvijek u toku, te čaj ne bi trebalo konzumirati kao zamjenu za propisane tretmane. Posavjetujte se sa stručnjakom prije nego što ga uključite u konzumaciju ako imate probleme sa hormonima ili primate hormonsku terapiju, prenosi Telegraf.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije