Zdravlje

Prednosti trešanja: Od smanjenja bolova u mišićima do očuvanja zdravlja srca

Prednosti trešanja: Od smanjenja bolova u mišićima do očuvanja zdravlja srca
Foto: Pixabay | Prednosti trešanja: Od smanjenja bolova u mišićima do očuvanja zdravlja srca

Trešnje su male po veličini, ali prednosti trešanja su velike. Prepune su vitamina i minerala i mogu pomoći cjelokupnom zdravlju, kao i njezi kože. Postoji više od 900 vrsta trešanja širom svijeta, ali najviše jedemo one tamnocrvene i slatke.

Nutritivne vrijednosti trešanja

Nutritivne vrednosti 100 grama trešanja su sljedeće:

  • kalorije: 97
  • proteini: 2 grama
  • ugljeni hidrati: 25 grama
  • vlakna: 3 grama
  • vitamin C: 7 mg
  • kalijum: 222 mg

Zdravstvene prednosti trešanja

1. Trešnje su bogate vitaminima i mineralima

Trešnje su prepune pravih vitamina i minerala i odlične su za zadovoljenje dnevnih potreba. Prema studiji objavljenoj u Indian Journal of Clinical Biochemistry, vitamin C pomaže u prevenciji bolesti, kao i u liječenju hroničnih bolesti. S druge strane, kalijum pomaže u kontrakciji mišića, kao i regulaciji krvnog pritiska, navodi se u studiji objavljenoj u Advances in Nutrition.

2. Trešnje su antioksidativne i antiinflamatorne

Jedna od najboljih prednosti trešanja jeste ta što sadrže antioksidanse i imaju antiinflamatorna svojstva. Studija objavljena u Foods navodi da su trešnje bogate flavonoidima, koji štite od oksidativnog stresa, kao i od upale. Ovo može pomoći u poboljšanju zdravlju srca. Studija takođe sugeriše da ekstrakt trešanja takođe ima iste kvalitete. Trešnje sadrže i polifenole, koji pomažu u liječenju oštećenja ćelija i promovišu opšte zdravlje.

3. Trešnje pomažu kod bolova u mišićima

Bol izazvan vježbanjem i oporavak nešto su u čemu trešnje mogu pomoći. Jedna od prednosti trešanja jeste da mogu da ublaže upalu i bol. Takođe pomažu u zaustavljanju gubitka snage, navodi se u studiji objavljenoj u Molecules. Trešnje takođe mogu poboljšati performanse.

4. Čuva zdravlje srca

Trešnje su bogate kalijumom, koji pomaže zdravlju srca. Jedna šolja trešanja sadrži 10 odsto dnevnih potreba za kalijumom. Ovo pomaže u održavanju srčanog ritma, regulaciji krvnog pritiska i uklanjanju viška natrijuma iz tijela, navodi studija objavljena u Seminars in Nephrology. Ovo takođe smanjuje rizik od srčanog, kao i moždanog udara.

5. Može smanjiti mokraćnu kiselinu

Mokraćna kiselina je tjelesni otpad. Visok nivo mokraćne kiseline povezan je sa visokim krvnim pritiskom, kamenom u bubregu, kao i srčanom insuficijencijom. Studija objavljena u Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine sugeriše da konzumiranje trešanja može pomoći u snižavanju nivoa mokraćne kiseline, kao i kod gihta, iznenadnog bola i otoka u zglobovima. Istraživanje je proučavalo zaključke šest studija koje su objavile da je došlo do smanjenja incidenata gihta nakon što su konzumirane trešnje ili sok od trešanja. Takođe su bili smanjeni nivoi mokraćne kiseline.

6. Mogu da poboljšaju kvalitet sna

Trešnje sadrže melatonin koji može poboljšati kvalitet sna. Takođe može regulisati ciklus spavanja i buđenja. Studija objavljena u European Journal of Nutrition pokazala je da je grupa učesnika koja je pila sok od trešanja prijavila povišen nivo melatonina, kao i duže trajanje sna i bolji kvalitet sna.

Uključivanje trešanja u ishranu

Osim uživanja u trešnjama kao voću, one mogu da se dodaju i u nekoliko deserata. Pored ovoga, možemo kombinovati sušene trešnje sa komadićima čokolade i kokosom za brzu, dobru užinu. Trešnje se mogu dodati i raznim voćnim salatama. Takođe su odličan dodatak smutijima. Što se tiče slanih recepata, možemo da ih dodamo na tanjire sa sirom ili da ih konzumiramo pečene.

Neželjeni efekti konzumiranja trešanja

Ništa lakše od konzumiranja veće količine trešanja. Ali – treba biti oprezan. Postoje određeni rizici ako pojedemo previše trešanja. Osobe koje imaju osjetljiv stomak ne treba da pretjeruju sa trešnjama jer mogu da dobiju dijareju, gasove i nadimanje. Mogu i da se jave alergijske reakcije na trešnje. Osobe koje boluju od dijabetesa treba da se konsultuju sa ljekarom prije konzumiranja trešanja.

Koliko trešanja dnevno može da se pojede

Odraslima je dovoljno 15-25 trešanja dnevno, dok djeca i adolescenti mogu da pojedu 15-20 trešanja dnevno. Obilno konzumiranje trešanja može izazvati probleme sa varenjem, pa zato s njima ne treba pretjerati, prenosi Telegraf.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije