Zdravlje

Pet vrsta sjemenki koje će vam pomoći u snižavanju holesterola

Pet vrsta sjemenki koje će vam pomoći u snižavanju holesterola
Foto: Ilustracija | Pet vrsta sjemenki koje će vam pomoći u snižavanju holesterola

Za zdravlje je važna raznovrsna i uravnotežena ishrana, što podrazumijeva uključivanje nekih vrsta sjemena.

One sadrže obilje esencijalnih hranljivih materija koje podržavaju različite funkcije u tijelu. Portal Doctor Peter objavio je koji se smatraju najzdravijim i zašto.

Sjeme bundeve sadrži dosta magnezijuma, koji utiče na zdravlje kostiju, normalizuje krvni pritisak i jača nervni sistem. Takođe smanjuju rizik od razvoja dijabetesa i regulišu šećer u krvi. Sadrže mangan, hrom, gvožđe i silicijum. Fitosteroli sadržani u njima smanjuju količinu lošeg holesterola i pomažu u zaštiti od ateroskleroze. Masne kiseline u njihovom sastavu utiču na jačanje srca i krvnih sudova. Vitamin E poboljšava zgrušavanje krvi i smanjuje verovatnoću stvaranja krvnih ugrušaka. Kukurbitin pomaže u uklanjanju parazita iz tela.

Sjeme lana sadrži dosta tiamina koji je važan za pravilan metabolizam masti i ugljenih hidrata u tijelu, funkcionisanje nervnog sistema, zdravlje srca i krvnih sudova. Sadrže omega-3 i alfa-linolensku kiselinu. Arginin jača srce i poboljšava imunitet. Sjeme lana sadrži i mikroelemente koji su važni za normalno funkcionisanje organizma.

Seme kima sadrži veliku količinu antioksidanata. Timokinon smanjuje rizik od ateroskleroze i štiti ćelije jetre i mozga. Oni su korisni za ljude koji pate od alergija.

Sjeme susama sadrži bakar, gvožđe, kalijum, cink, silicijum, fosfor i mangan. Sesamin usporava starenje organizma. Susam poboljšava funkciju mozga, budnost i funkciju gastrointestinalnog trakta i pomaže u prevazilaženju nesanice.

Seme suncokreta sadrži mnogo vitamina, kao i cink, mangan, kalcijum, selen, fosfor i magnezijum. Oni jačaju imuni sistem i pomažu u izbjegavanju postporođajne depresije.

Pomoć: Ako imate problema sa želucem i jetrom, treba da konzumirate semenke sa oprezom i konsultujte se sa lekarom pre jela.

(B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije