Zdravlje

Ovu hranu uvrstite u jelovnik ako vas muči štitna žlijezda

Ovu hranu uvrstite u jelovnik ako vas muči štitna žlijezda
Foto: Freepik | Ovu hranu uvrstite u jelovnik ako vas muči štitna žlijezda

Osim toga što je kod nepravilnog rada štitne žlijezde važno pridržavati se poznatih pravila zdrave ishrane, kao što je izbjegavanje trans-masti, odnosno margarina, industrijske hrane i rafinisanih ulja, osobe koje imaju problema, trebalo bi da koriste određene namirnice, koje bi mogle da pomognu u prevazilaženju njihovog stanja.

Mada ne postoji posebna dijeta za liječenje poremećaja funkcije tiroidne žlijezde, neke namirnice treba uvrstiti u svakodnevni jelovnik, dok druge treba izbjegavati.

Ukoliko započnete dan sokom od celera, možete da budete sigurni da činite najbolje za svoju štitnu žlijezdu. Sok od celera sadrži nutrijente, uključujući antioksidans luteolin, koji joj pomažu da održi svoje funkcije na optimalnom nivou. Ovaj sok, takođe, smanjuje kiselost krvi i jača imunitet.

Mliječni proizvodi su bogati jodom, a jogurt je dobar izbor, jer zadovoljava oko 50 procenata dnevnog unosa joda.

Brazilski orasi su puni selena, hranljivog elementa koji pomaže regulisanje hormona štitaste žlijezde. Konzumiranje brazilskih oraha može da smanji rizik od hipotireoze i oštećenja tkiva žlijezde.

Hrana bogata antioksidansima je, takođe, korisna za upravljanje disfunkcijom štitnjače. Voće, povrće i bobice su dobri izvori antioksidanasa.

Hrana za hipotireozu

Ako uzimate sintetičke hormone štitaste žlijezde za liječenje hipotireopze, izbjegavajte uzimanje lijekova zajedno sa sojom, orasima, suplementima gvožđa i kalcijuma ili multivitaminima sa ovim metalima ili ih konzumirajte u razmaku od nekoliko sati.

Kod hipotireoze treba obratiti pažnju i na namirnice koje povećavaju nivo estrogena (sjeme lana, susama, breskve, maline, bijeli luk), jer on usporava rad štitne žlijezde, kao i na vitamin B3 (džigerica, ćuretina, kikiriki, avokado), koji spušta nivoe tiroidnih hormona.

Hrana bogata jodom pomaže funkcionisanje tiroidne žlijezde, pa u ishranu treba uvrstiti ribu i morske plodove – naročito škampe, tunjevinu, bakalar i morske alge. Mlijeko i mliječni proizvodi, sirevi, jaja, orašasti plodovi i jodirana kuhinjska so bi, takođe, trebalo da budu obavezni na jelovniku.

Optimalna količina joda koju bi odrasla osoba trebalo da unosi dnevno iznosi 150-200 mikrograma. Ako se ova doza prekorači, mogu da nastanu ozbiljni neželjeni efekti, bol u stomaku, groznica i dijareja, a može da dođe i do uvećanja tireoidee i do njenog zapaljenja.

Kod hipotireoze treba izbjegavati hranu bogatu proteinima soje, jer oni ometaju sposobnost tireoidee da apsorbuje jod, što može da smanji proizvodnju tiroidnih hormona i poveća rizik od nastanka uvećane žlijezde na vratu - gušavosti. Osobe sa problemima sa štitnom žlijezdom bi, takođe, trebalo da izbjegavaju spanać, kelj, kupus, karfiol, brokoli i prokelj.

Hrana za hipertireozu

Ne postoji specifična ishrana koja može direktno da poboljša simptome smanjenog lučenja tiroksina i trijod-tironina. Međutim, ako je uzrok prekomjerne aktivnosti tireoidee autoimuna Grejvs-Bazedovljeva bolest, onda određena hrana može da pomogne u opštem održavanju zdravog imunog sistema.

Sok od pomorandže, jaja, losos, hrana bigata kalcijumom i vitaminom D pomažu, jer Bazedovljeva bolest može da dovede do osteoporoze, čije napredovanje ova hrana usporava.

Namirnice bogate bjelančevinama – piletina, ćuretina, pasulj i orašasti plodovi, pomažu očuvanje mišićne mase i sprečavaju gubitak težine.

Povrće koje potencijalno ublažava simptome hipertireoze, kao što su karfiol, kelj i rotkvice, učestvuje u smanjenju proizvodnje hormona tiroidne žlijezde i inhibira njenu sposobnost da koristi jod i proizvodi hormone. U slučaju Bazedovljeve bolesti bi, međutim, trebalo biti oprezan sa ovim povrćem.

Kod stanja hipertireoze  poželjno je da se smanji unos određenih namirnica koje sadrže alergene, kao što su kukuruz i pšenica. Gluten, na primjer, nije poželjan u ishrani osoba sa pretjeranom funkcijom štitaste žlijezde, jer može da izazove pogoršanje simptoma. Kofein, takođe, pogoršava simptome hipertireoze, kao što su nervoza, anksioznost i gubitak težine, piše Politikin Magazin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije