Zdravlje

Ovo su dva vrlo česta karcinoma: Prepoznajte simptome

Ovo su dva vrlo česta karcinoma: Prepoznajte simptome
Foto: Pixabay/Ilustracija | Ovo su dva vrlo česta karcinoma: Prepoznajte simptome

Prevencija je najdjelotvorniji način sprečavanja razvoja zloćudnih bolesti, zato je važno da na vrijeme prepoznatei simptome.

Rak želuca je na drugom mjestu najčešćih zloćudnih bolesti, kako po učestalosti tako i po smrtnosti. Javlja se dvostruko češće kod muškaraca nego kod žena, i to najčešće nakon 50. godine. Ali, zabrinjavajući je podatak da se sve češće javlja kod mlađih od 40 godina. Najčešći oblik raka naziva se adenokarcinom i predstavlja 90-95% svih slučajeva raka želuca.

Rak debelog crijeva ili kolorektalni karcinom takođe je u vrhu po učestalosti, a jednako obolijevaju oba pola. U početku se pojavljuju polipi, koji su većinom benigni, ali važno je prepoznati one s “prekanceroznim” potencijalom. Ako se karcinom prepozna u ranoj fazi, dok je tumor lokalizovan, procenat izlječenja je vrlo visok, piše Ordinacija.

Zato je važno obratiti pažnju i brzo reagovati ako se pojave simptomi koji mogu ukazivati na jedan od ova dva karcinoma.

Simptomi raka želuca

Izgledi za preživljenje mogu se povećati ranim otkrivanjem raka želuca. Zato je važno da, ako imate neki od faktora rizika ili simptome koji se mogu povezati s ovim karcinomom, zatražite pomoć ljekara koji će vas uputiti na daljnju obradu. Ovo su najčešći simptomi:

gubitak na težini javlja se u 70-80% bolesnika mučnina i povraćanje otežano gutanje nadutost i loše varenje osjećaj punoće u želucu pojava tamne krvi u stolici umor, kao posljedica hroničnog gubitka krvi i anemije

Simptomi raka debelog crijeva

Preventivnim pregledima i dijagnostičkim testovima može se otkriti u ranoj fazi kada je moguće potpuno izlječenje. Nažalost, većina oboljelih javlja se ljekaru tek kada bolest počinje da stvara simptome poput smetnji u pražnjenju crijeva, krvi u stolici ili gubitka na težini.

Prvi simptomi obično nisu jaki i zabrinjavajući pa ih ljudi često ignorišu. Nemojte da napravite tu grešku. Javite se ljekaru ako imate ove probleme koji ne prolaze:

promjene u pražnjenju crijeva, uključujući i zatvor i proliv osjećaj nepotpunog pražnjenja krvarenje iz rektuma, tragovi krvi u stolici promjena kalibra stolice (stolica kao olovka) bolovi u stomaku uz nadimanje malaksalost gubitak apetita i gubitak težine osjećaj težine ili punoće nakon obroka lagane mučnine i povremena povraćanja

Ljekaru treba obavezno da se javite u slučaju neuobičajenih izmjena ritma stolice ili pojave krvi u stolici, koju ne treba objašnjavati hemoroidima. Potrebna je kolonoskopija kako biste bili sigurni, prenose Vijesti.me.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije