Zdravlje

Ove uobičajene namirnice su zapravo loše za bubrege

Ove uobičajene namirnice su zapravo loše za bubrege
Foto: Pixabay | Ove uobičajene namirnice su zapravo loše za bubrege

Bubrezi su važan organ u tijelu koji igraju vrlo važnu ulogu u filtriranju otpada i održavanju cjelokupnog zdravlja balansirajući tečnost i elektrolite i uklanjajući toksine iz krvotoka.

Međutim, određena uobičajena hrana i pića mogu dovesti do stresa na vaše bubrege, narušavajući njihovu funkciju s vremenom. Hrana sa visokim sadržajem natrijuma, slatki napitci i prerađeni obroci samo su neki od primjera namirnica koje mogu negativno uticati na zdravlje bubrega i potencijalno uzrokovati bolne bubrežne kamence.

Slatki napici

Slatki napici su osnovna namirnica u svakom domaćinstvu zahvaljujući osvježavajućem okusu koji izaziva ovisnost. Međutim, pića kao što su gazirani i energetski mogu oštetiti bubrege na mnogo načina. Ovi napici su vrlo bogati dodatnim šećerima, što može dovesti do gojaznosti i inzulinske rezistencije, što povećava rizik od razvoja dijabetesa tipa 2, glavnog uzroka oštećenja bubrega.

Sadrže dodane šećere koji uzrokuju gojaznost i insulinsku rezistenciju u tijelu. Oba stanja se smatraju prethodnicima hronične bubrežne bolesti jer oba stanja stavljaju stres na funkciju filtriranja bubrega.

Prerađeno meso

Prerađeno meso poput slanine, kobasica i hrenovki je definitivno ukusno, ali njihov visok nivo natrijuma, nezdravih masti i konzervansa može negativno uticati na naše zdravlje i bubrege.

Ovo meso je često prepuno soli, što može podići krvni pritisak i opteretiti bubrege, što može vremenom dovesti do bolesti bubrega. Visoki nivoi natrijuma takođe teraju bubrege da više rade kako bi uravnotežili nivoe tečnosti u tijelu, povećavajući rizik od oštećenja bubrega.

Namirnice bogate oksalatima (špinat, cvekla i orašasti plodovi)

Svi volimo dobru salatu od cvekle prelivenu orašastim plodovima i špinatom, ali ova hrana bogata oksalatom može uzrokovati probleme vašim bubrezima povećavajući mogućnost nastanka kamena u bubregu. Oksalati su spojevi koji se nalaze u određenim namirnicama, a kada ih jedete previše, mogu se spojiti s kalcijem u vašim bubrezima i formirati bolne kamence. Ovi kamenci mogu oštetiti vaše bubrege ako blokiraju stvari, prenosi Klix.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije