Zdravlje

Ovaj čaj je najkorisniji za dijabetičare i pije se uz doručak

Ovaj čaj je najkorisniji za dijabetičare i pije se uz doručak
Foto: Pixabay | Ovaj čaj je najkorisniji za dijabetičare i pije se uz doručak

Ljekoviti čaj od lista smokve pravi se od listova najpoznatijeg mediteranskog drveta prepoznatljivog po karakterističnom ovalnom obliku s dubokim režnjevima, nalik prstima.

Osim sočnih plodova, konzumiranje listova smokve može da pruži nekoliko zdravih prednosti za ljudski organizam.

Među ovim prednostima, njegova antidijabetička svojstva su među najpriznatijima.

Čaj od lista smokve djeluje na dijabetes

Još je studija istraživača sa University Hospital 12 Octubre u Madridu 1998. godine pokazala da postoji jaka veza između lista smokve i dijabetesa. Kada se konzumira čaj od lista smokve, iskustva ispitanika potvrdila su njegova antidijabetička svojstva, koja su ujedno i najviše priznata u slučaju njegove ljekovitosti. Ako se koristi preventivno, ovaj čaj smanjuje rizik od dijabetesa usporavanjem procesa apsorpcije glukoze.

Kada osoba s dijabetesom pije čaj uz doručak, lišće smokve smanjuje količinu insulina koja je potrebna tijelu. Ovi izvanredni učinci, kako navode istraživači, omogućuju osobi s dijabetesom da smanji korišćenje injekcije insulina, što je skup i često dugotrajan proces.

Čaj od lista smokve priprema se na sljedeći način:

Prelijte dvije kašičice osušenih listova smokve ključalom vodom (200 ml). Poklopite šolju i ostavite je da odstoji 10 do 15 minuta a zatim čaj procijedite. Preporuka je da se svako jutro popije jedna šolja čaja od lista smokve uz doručak.

Smanjuje nivo triglicerida, čisti tijelo, pomaže kod plućnih bolesti

Pored svojih antidijabetičkih svojstava, pokazalo se da list smokve snižava nivo holesterola i  triglicerida u tijelu. Trigliceridi su oblik skladištenja masti u tijelu. Iako je određena količina triglicerida potrebna za zdravo funkcionisanje tijela, previše triglicerida u velikoj mjeri povećava rizik od gojaznosti i srčanih oboljenja. Međutim, ishrana sa redovnom konzumacijom listova smokve može da pomogne u smanjenju ovih zdravstvenih rizika jer postepeno snižava nivoe triglicerida.

Čaj se od davnina se pio kao pomoć kod bronhitisa i drugih plućnih bolesti, jer listovi imaju protivupalno dejstvo. Prepuni su hranjivih materija i bogat izvor vitamina A, B1 i B2. Takođe, sadrže minerale kao što su fosfor, mangan, kalijum, kalcijum, natrijum i gvožđe.

Za čišćenje tijela od toksina i viška kilograma može da pomogne i čaj od lista smokve

Smokvin list kao lijek u obliku čaja bogat je izvor antioksidansa, poput polifenola i flavonoida koji se bore protiv oštećenja slobodnih radikala. Takođe, pomaže čišćenje tijela eliminacijom štetnih toksina. Zahvaljujući svojim antimikrobnim svojstvima, odličan je kućni lijek za zaustavljanje rasta štetnih patogenih bakterija kao što su Escherichia coly, Staphylococcus aureus i Pseudomonas.

Budući da lišće smokve ima visok sadržaj fitohemikalija poput tanina, flavonoida i alkaloida i  bogato je vlaknima, čaj od lista smokve takođe doprinosi smanjenju težine. Smanjuje apetit i ubrzava metabolizam i tako pomaže u procesu skidanja kilograma i smanjuje rizik od gojaznosti. Uz konzumaciju čaja neophodna je pravilna ishrana i tjelesna aktivnost, prenosi Telegraf.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije