Zdravlje

Ova dva pića su posebno štetna za zdravlje crijeva

Ova dva pića su posebno štetna za zdravlje crijeva
Foto: Pixabay | Ova dva pića su posebno štetna za zdravlje crijeva

Održavanje uravnotežene ishrane je ključni dio održavanja optimalnog zdravlja crijeva i metabolizma.

Naša crijeva su dom za trilione bakterija koje igraju ključnu ulogu u varenju, imunitetu, pa čak i regulaciji raspoloženja. Slično tome, na naš metabolizam, proces kojim naša tijela pretvaraju hranu u energiju, značajno utiče ono što konzumiramo.

Iako se često fokusiramo na hranu koju jedemo da bismo održali zdrava crijeva i efikasan metabolizam, jednako je važno uzeti u obzir pića koja pijemo.

Određena pića mogu loše uticati na naše opšte zdravlje. Nutricionista Liza Ričards i dijetetičarka Trista Best izdvojile su dve opcije koje bi trebalo da izbjegavamo ako želimo da održimo dobro zdravlje crijeva i brz metabolizam.

1. Voćni sokovi

Voćni sokovi iz prodavnice, iako se često smatraju zdravim izborom, mogu biti štetni za metabolizam i kontrolu težine. "Komercijalni voćni sokovi mogu biti štetni za metabolizam i kontrolu težine zbog visokog sadržaja šećera i nedostatka vlakana", kaže Ričards za SheFinds.

2. Energetska pića

Energetska pića su popularna zbog svoje sposobnosti da podignu nivoe energije, ali mogu predstavljati ozbiljne zdravstvene rizike, posebno kada su u pitanju naša crijeva.

"Energetska pića mogu biti štetna po zdravlje crijeva zbog visokog sadržaja kofeina i šećera, kao i prisustva vještačkih zaslađivača i aditiva", ističe Best. Prekomerni unos kofeina može pretjerano stimulisati probavni sistem, što dovodi do problema kao što su gastritis i refluks kiseline.

(B92)

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije