Zdravlje

O zdravom srcu i navikama razmišljati od malih nogu

O zdravom srcu i navikama razmišljati od malih nogu
Foto: Srna | O zdravom srcu i navikama razmišljati od malih nogu

BANJALUKA - Ako se na vrijeme počne sa prevencijom, već u dječjem uzrastu, a pogotovo kod djece koja imaju faktor rizika, poput povećane tjelesne mase, povišene masnoće i eventualno pritiska, velika je šansa da se ne oboli od kardiovaskularnih bolesti prije 65 godine.

Istakao je ovo za "Nezavisne novine" Duško Vulić, nacionalni koordinator za prevenciju kardiovaskularnih bolesti u Republici Srpskoj, povodom Svjetskog dana srca, koji se obilježava 29. septembra.

Kako kaže Vulić, već skoro 25 godina obilježavaju Svjetski dan srca, i to otkad je pokrenut program prevencije kardiovaskularnih bolesti u RS i kada je osnovana Fondacija "Zdravlje i srce", a u saradnji sa Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite RS, te Udruženjem kardiologa RS.

"Na globalnom nivou se skreće pažnja na veliki problem, tj. obolijevanje i umiranje od kardiovaskularnih bolesti, gdje u svijetu umre oko 20 miliona ljudi svake godine. Iz tog razloga i ove godine imamo globalnu akciju 'Koristi srce za akciju', gdje se od svakog od nas traži da učinimo sve što možemo i spasimo što više života. Inače, potpisuje se globalna peticija borbe protiv kardiovaskularnih bolesti i to se može uraditi putem sajta Svjetske organizacije za srce. Tu se apeluje da sve zemlje pokrenu programe, što smo i uradili, a situacija je bolja kad se uporedi sa poslijeratnim periodom, kad smo imali  57 odsto umrlih od kardiovaskularnih bolesti, a zadnji podaci iz 2022. pokazuju da je to palo na 42 odsto, odnosno došlo je do smanjenja umiranja od 15 odsto", kazao je Vulić.

Prema njegovim riječima, ipak su uspjeli da zaustave trend rasta umiranja, međutim, ističe, bitno je uvijek ukazivati na faktore rizika.

"Prije svega, tu se najprije misli na pušenje, nezdrav način ishrane i nedovoljnu fizičku aktivnost. Ključne faktore rizika pokreću drugi, poput povišenog pritiska, šećera i masnoće. Bitna je i genetska osnova, ali se sigurno može dosta učiniti ako se sa prevencijom počne na vrijeme, u mladosti, u dječjem uzrastu, tako da smo ove godine zajedno sa studentima Medicinskog fakulteta u Banjaluci u petak organizovali druženje, gdje smo im prezentovali problem kardiovaskularnih bolesti, faktore rizika, te kako na vrijeme reagovati na njih", dodaje on.

Milan Gluhović, specijalista interne medicine - kardiolog i predsjednik Radne grupe za mlade kardiologe, za "Nezavisne" ističe da BiH spada u red evropskih zemalja sa visokim kardiovaskularnim rizikom, što znači da je prevalenca kardiovaskularnih oboljenja, incidenca umiranja od kardiovaskularnih oboljenja veća od evropskog prosjeka i postoji mnogo razloga za takvo stanje.

Gluhović je dodao da je veoma sretan što je početkom avgusta ove godine u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu urađena prva transplantacija srca u našoj zemlji.

"To je veliki iskorak za kardiovaskularnu medicinu naše zemlje. Transplantaciju je izveo tim KCUS, sa prof. dr Nerminom Granovom na čelu. Ipak, prevencija je najbitnija i tu akcenat treba staviti na mlade, kako bi oni što ranije u svom životu smanjili kardiovaskularni rizik i time prevenirali razvoj kardiovaskularnih bolesti, sa svim posljedicama koje one nose za pojedinca, ali i društvo u cjelini", ističe Gluhović.

Povodom ovog dana, banjalučki Dom zdravlja je danas u parku "Petar Kočić" u Banjaluci organizovao besplatne preventivne preglede građana, a svi zainteresovani su imali priliku da prekontrolišu krvni pritisak, nivo šećera u krvi i nivo ukupnog holesterola, kao i analizu tjelesne mase i drugih faktora s ciljem procjene rizika od kardiovaskularnih bolesti. Dijelili su i edukativne materijale, te stručne savjete o zdravim stilovima života i faktorima rizika za nastanak bolesti srca i krvnih sudova.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije