Zdravlje

Na šta može ukazivati bol u kuku?

Na šta može ukazivati bol u kuku?
Foto: Freepik | Na šta može ukazivati bol u kuku?

Bol u leđima i kukovima se često javlja istovremeno, tako da može biti teško pronaći pravi izvor bola. Rizik od bolova u kuku raste sa godinama, tjelesnom težinom i određenim životnim navikama.

Artritis

Bol i oticanje jednog ili više zglobova naziva se artritis. Postoji više od stotinu oblika, a najčešći su: osteoartritis, giht i reumatoidni artritis. Osteoartritis je najčešći oblik, uglavnom zahvata hrskavicu i vremenom značajno smanjuje njenu funkciju.

U veoma teškim slučajevima dolazi do potpunog oštećenja hrskavice, što znači da se trenje između dvije kosti zgloba ne smanjuje. To dovodi do bolova u zglobovima, otoka, a ponekad i nepokretnosti.

Glavni faktori rizika za njen nastanak su starost, trauma, pol (češće se javlja kod žena), genetska predispozicija, često naprezanje zglobova i gojaznost.

Liječenje se zasniva na nekoliko smjernica. Anti-inflamatorni lijekovi zajedno sa lijekovima protiv bolova i fizikalnom terapijom ponekad pomažu. U nekim slučajevima je neophodno hirurško liječenje.

Diskus hernija

Diskus hernija je rezultat degenerativnih promijena na intervertebralnom disku, hrskavičnom amortizeru koji se nalazi između dva pršljena. Ovi diskovi se mogu pomijerati i lomiti. Prelomi ili oštećenja mogu nastati usljed lošeg držanja, podizanja teškog tereta, uvrtanja, savijanja, povrede ili starosti.

Uz bol u donjem dijelu leđa, može doći do pritiska na nerv koji izaziva bol u kuku. Osim bolova, koji se šire duž noge, hernija može izazvati i neurološke simptome kao što su peckanje u nogama i slabost pojedinih mišićnih grupa noge.

Liječenje uključuje lijekove protiv bolova ili terapiju, a ponekad i operaciju. Problemi sa diskom se javljaju često i ne mogu uvijek da izazovu simptome.

Spinalna stenoza

To je suženje kičmenog kanala i otvor u kičmi, koji vrši pritisak na nerve. Uprkos nazivu, ovo stanje takođe može izazvati bol u kuku.

Starost je jedan od faktora rizika za nastanak ovog stanja, a najčešće se javlja kod osoba starijih od 60 godina. Ovo stanje neće uvijek izazvati simptome, ali ponekad može dovesti do utrnulosti i bola.

Terapija uključuje fizijatra i antiinflamatorne lijekove, a ako ništa ne pomaže - operaciju.

Sindrom sakroilijakalnog zgloba

To je zglob koji apsorbuje sve "udare" između gornjeg dijela tijela, karlice i nogu. Postoji mnogo uzroka za razvoj ovog stanja, kao što su padovi na zadnjicu, dugotrajno intenzivno vježbanje, gojaznost ili abnormalnosti u hodanju.

Ako je ovaj zglob povrijeđen, može doći do bola u kuku i preponama. Liječenje može uključivati vježbe istezanja ili lijekove protiv bolova. Ponekad injekcije steroida mogu pomoći protiv zapaljenog procesa.

Uganuća i istegnuća

Uganuće je povreda ligamenta koji povezuje više od dva zgloba, dok je istegnuće povreda mišića ili tetive. Rezultat svega ovoga može biti bol u kuku.

Pad ili povreda mogu biti uzroci, kao i iznenadna skretanja. Mogu izazvati bol, otok, grčeve, grčeve ili poteškoće u kretanju.

Uklješten nerv

Uklješteni nerv u donjem dijelu leđa naziva se radikulopatija. Može se desiti ako se vaš disk pomjerio i vrši pritisak na nerv. Uzrok mogu biti i promjene koje se javljaju u starosti.

Uklješteni nerv može oblikovati bol u leđima, nozi i kuku. Ljekar će uraditi neophodne preglede, a liječenje zavisi od toga gdje se nalazi uklješteni nerv.

Jaki fleksori kuka

Pregibači kuka se nalaze na prednjem dijelu kukova i pomažu nam da se krećemo. Uzrok može biti produženo sjedenje na poslu ili kod kuće.

Mogu izazvati bol u donjem dijelu leđa i kukovima. Ljekar će emitovati fleksibilnost i vjerovatno savjetovati rendgen, a liječenje uključuje terapiju sa fizioterapeutom i svakodnevno istezanje, prenosi Kurir.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije