Zdravlje

Limun, celer i peršun dobar izbor za masnu jetru

Limun, celer i peršun dobar izbor za masnu jetru
Foto: Canva/AI-generated | Limun, celer i peršun dobar izbor za masnu jetru (VIDEO)

Doktorica Daniela Eger koja na TikToku ima veliki broj pratilaca predložila je prirodan napitak koji može da pomogne u rješavanju masne jetre ali naučni dokazi za ovaj lijek ne postoje.

Prema relevantnim izvorima, zdrava ishrana i način života ključni su u liječenju ovog stanja. Uključivanje celera, limuna i peršuna u ishranu svakako nije štetno, ali napitak od ovih namirnica nije lijek.

Naime Eger je istakla da nakupljanje toksina u ovom organu spriječava normalno funkcionisanje, priprema se od sljedećih sastojaka: tri isceđena limuna, šolja isjeckanog peršuna, pet stabiljki celera i šest čaša vode. Sve sastojke treba izblendati.

Napitak se pije na prazan stomak tri puta dnevno, tri dana. Nakon toga se pravi pauza od sedam do 10 dana, ciklus se može ponoviti prema potrebi, kaže ova doktorica naturopatije, odnosno holističke medicine.

Kada je riječ o učinkovitosti napitka od ovih namirnica u borbi protiv masne jetre, ne postoje naučna istraživanja koja bi to potvrdila. Ipak, postoje studije u kojima su ispitivane koristi ovih namirnica pojedinačno.

Kako navode brojni izvori, ne postoji mnogo načina i odobrenih lijekova kojima se može liječiti nealkoholna masna jetra (1, 2, 3, 4).

Istraživanje objavljeno 3. januara 2022. godine na platformi Frontiers pokazalo je pozitivne rezultate uticaja limonina (koji se može pronaći u citrusnim biljkama) u borbi protiv masne jetre. Naime, prema ovom istraživanju, limonin smanjuje nakupljanja lipida i suzbija upale i oksidativni stres. Ovo istraživanje rađeno je na ličinkama slatkovodne ribe zebrice. Ličinke su bile izložene tioacetamidu, sumpornom spoju koji uzrokuje poremećaje jetre u eksperimentalnim modelima,  kako bi razvile NASH, te su simultano tretirane limoninom u periodu od 72 sata.

Studija objavljena u žurnalu “BioMed Research International” u aprilu 2017. godine bavila se efektom limunovog soka na alkoholnu masnu jetru kod miševa. Ovo istraživanje pokazalo je da limunov sok potencijalno štiti jetru zahvaljujući antioksidansima u limunu, ali kako se navodi u studiji, zaključak je spekulativan.

Sličan zaključak izveden je u istraživanju na albino štakorima u januaru 2016. godine, u kojem su testirani efekti vodenog ekstrakta peršuna, bosiljka i cikorije. 

U članku portala “Healthline”, koji se bavi medicinskim temama, objavljenom u februaru 2019. godine, navedeno je da peršun ima brojne nutritivne vrijednosti i da može doprinijeti zaštiti jetre, prevenirati oštećenje jetre, poboljšati njenu funkciju i povećati nivo antioksidansa.

* Dakle, nekoliko studija razmatralo je učinke namirnica iz recepta protiv masne jetre, ali nema dokaza da sam napitak može izliječiti masnu jetru. Ovim putem ispravljamo prvobitnu informaciju koja je od strane portala "Raskrinkavanje ocijenjena kao "pseudonauka", te se izvinjavamo čitaocima.

@drdanielaeger Očisti jetru da bi ona mogla uspešno da izbacuje toksine, a ti da smršaš Zaprati @drdanielaeger Sačuvaj ovaj video, možda će ti trebati . . #ciscenjejetre #lecenje #lecenjebiljem #persun #voda #celery #limun #zdravo #prirodnamedicina J'Adore - Daniele Baldi

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije