Zdravlje

Joga na stolici - savršene vježbe za kancelarijski posao

Joga na stolici - savršene vježbe za kancelarijski posao
Foto: Pixabay | Joga na stolici - savršene vježbe za kancelarijski posao

Joga na stolici je tradicionalna joga koja se izvodi dok sjedite ili koristite stolicu. Iako je često praktikuju stariji, ova vrsta joge je savršena kada ste na poslu, ako dugo sjedite i radite za računarom.

Joga na stolici je efikasna za žene starije od 65 godina sa osteoartritisom koljena, prema nedavnoj studiji. Terapija je poboljšala funkcionalnu kondiciju žena i rezultate svakodnevnih životnih aktivnosti, što sugeriše da bi ova vrsta joge mogla da pomogne u smanjenju rizika od napredovanja osteoartritisa u invaliditet. Ali, joga na stolici je odlična za sve, bez obzira na godine, posebno ako ste veći dio dana provodite uz radni sto.

Petnaest minuta joge na stolici ili vođene meditacije značajno će poboljšati nekoliko markera fiziološkog i psihološkog stresa, a sve ovo nije iznenađenje za Stejsi Dorek instruktorku joge koja već nekoliko decenija predaje specijalizovanu jogu na stolici.

"Sigurno je za sve uzraste i može biti veoma nježno. Osim toga ova vrsta joge je sve popularnija i mnoge kompanije je uvode u okviru radnog vremena za svoje zaposlene", rekla je za CNN Dorek navodeći da ove vježbe pomažu u fleksibilnosti tijela i držanju.

Joga na stolici za sve

Joga, navodi Dorek, daje mnogo energije, poboljšava koncentraciju i fokus. Odlična je za oslobađanje napetosti i bolova u mišićima i za potpunu pokretljivost. Prednosti redovne prakse joge uključuju povećan protok krvi, bolji san, bolje disanje i poboljšanje osjećaja blagostanja, zajedno sa smanjenjem krvnog pritiska, depresijom i anksioznošću, hroničnim bolom i upalom.

Kako započeti jogu na stolici

"Pet minuta joge na stolici dnevno je bolje nego da to radite jednom nedjeljno u trajanju od sat vremena", rekla je Dorek

Sjedeći visoko na ivici sjedišta i okrenuti naprijed, pravite krugove rukama i nogama zajedno ili odvojeno. Ovaj pokret može spriječiti probleme kao što je sindrom karpalnog tunela u zglobovima, plus borbeni zamor u nogama, rekla je Dorek koja navodi da poslije dobrog zagrijavanja treba da prionete na provjerene pokrete koji će vas relaksirati.

Mačka-krava

Ovaj pokret joge uključuje savijanje i zaokruživanje kičme. Sjedite visoko i udahnite dok lagano podižete bradu i pružate grudi naprijed u pozi krave, koja širi grudi. Zatim izdahnite i zaokružite kičmu u pozi mačke, koja rasteže gornji dio leđa.

Bočne krivine

Podignite desnu ruku u vazduh i nagnite se ulijevo, a zatim promijenite stranu sa lijevom rukom podignutom u vazduh i nagnutom udesno.

Tvist

Okrenite se na jednu stranu, zadržite pozu tri do pet udisaja, a zatim promijenite stranu.

Sjedeći nagib napred

Ovaj pokret je odličan protiv napetosti u ramenima. Počnite tako što ćete obje noge postaviti ravno na pod sa stolicom povučenom od stola. Podignite ruke u vazduh, isprepletite prste, a zatim se sagnite naprijed tako da vam grudi budu na koljenima, a ruke dodiruju pod.

Stojeći okvir

Držite svaki lakat u suprotnom dlanu, a zatim podignite ruke iznad glave. Zamislite da razdvojite ruke dok ih istovremeno držite zajedno. Zadržite ovu pozu pet udisaja.

Sjedeći položaj

Završite sesiju sa stopalima na podu i rukama oslonjenim na butine. Sporo, duboko udahnite nekoliko minuta dok ste svjesni svog tijela i slušajući zvukove oko sebe. Prije nego što ustanete ili se vratite na posao, stavite ruke na srce, jednu na drugu, prenosi Politikin magazin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije