Zdravlje

Inovativni lijek "kisunla" protiv Alchajmera po drugi put odbijen

Inovativni lijek "kisunla" protiv Alchajmera po drugi put odbijen
Foto: Pexels/Ilustracija | Inovativni lijek "kisunla" protiv Alchajmera po drugi put odbijen

Inovativni lijek protiv Alchajmerove bolesti pod nazivom "kisunla" po drugi put je odbijen kao neadekvatan za upotrebu u okviru engleske Nacionalne zdravstvene službe (NHS), prenijeli su danas britanski mediji.

Nadzorno tijelo, Nacionalni institut za zdravstvo i njegu (NICE), objavio je da  lijek "kisunla" "trenutno nema vrijednost za NHS", prenosi Skaj njuz.

Zvaničnica NICE Helen Najt objasnila je da je to tijelo odbacilo novi lijek za upotrebu u službi NHS jer je potrebno da njegovo korišćenje donese pacijentima dodatne benefite kako bi se opravdalo trošenje resursa Nacionalne zdravstvene službe i novca poreznika.

Ona je dodala da su istraživanja pokazala da taj lijek može da uspori pad kognitivnih funkcija za četiri do sedam mjeseci, ali da to nije dovoljno da bi se opravdali troškovi NHS za njegovu nabavku.

Regulatorno tijelo za lijekove saopštilo je, međutim, da novi lijek "donanemab" može dobiti licencu za korišćenje u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Lijek "donanemab" proizvodi farmaceutski gigant Eli Lili, a predstavlja ciljani lijek na bazi antitijela koji usporava rane faze Alchajmerove bolesti.

Ovaj medikament, zajedno sa još jednim lijekom protiv Alchajmera, nazvanim "lecanemab", označen je kao ogroman korak naprijed u istraživanjima, pri čemu oba lijeka djeluju i protiv uzroka, a ne samo simptoma te bolesti.

         

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije