Zdravlje

Doktori spasili bebu od sljepila uz pomoć 3D tehnologije

Doktori spasili bebu od sljepila uz pomoć 3D tehnologije
Foto: Pixabay | Doktori spasili bebu od sljepila uz pomoć 3D teghnologije

Beba stara 40 dana spasena je od sljepila, zahvaljujući inovativnom zahvatu koji uključuje operaciju oba oka uz korišćenje 3D tehnologije.

Operacija je obavljena u bolnici Molinete u Torinu, pod vođstvom profesora Mišela Reibaldija, prenjela je Ansa. Beba je imala kataraktu i rijetko oštećenje zadnjeg dela oka, do kojeg je došlo jer se oko nije dovoljno razvilo.

Rana dijagnoza, otkrivena u prvim danima života zahvaljujući bijelom odsjaju u oku ili leukokoriji, omogućila je pravovremenu operaciju, koja je bila ključna za razvoj vidnih sposobnosti novorođenčeta. Ljekari su rekli da beba nije operisana u roku od šest do sedam nedelja, gotovo bi sigurno oslijepila.

Operacija, prva takve vrste na svetu, zahtjevala je korišćenje 3D sistema što je omogućilo hirurgu precizniju percepciju dubine, što je bilo ključno s obzirom na to da se operiše oko malih dimenzija. Nakon operacije, beba će biti pažljivo praćena kako bi se procijenila reakcija na hirurški zahvat i obezbijedio najbolji oporavak vida, prenosi b92.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije