Zdravlje

Da li je gazirana voda zdrava?

Da li je gazirana voda zdrava?
Foto: Pixnio | Da li je gazirana voda zdrava?

Sigurno se svako dosad pitao da li je gazirana voda zdrava. Ona ima svoj šarm, a prema nutricionistima, zdrava je — uz nekoliko napomena.

Gazirana voda se tehnički razlikuje od seltzera, bez obzira na to da li je aromatizovana ili ne. Seltzer je jednostavno obična voda koja je gazirana dodatkom ugljen-dioksida (a ponekad i sokovima ili vještačkim aromama), dok je gazirana voda karakterisana ne samo mjehurićima, već i prirodnim mineralima koji se nalaze u izvornoj vodi. U nekim gaziranim vodama, karbonacija se dešava prirodno, direktno iz bogatog mineralnog izvora. Ovaj prirodni proces i minerali daju gaziranoj vodi jedinstven, pjenušav ukus (iako neki brendovi mogu dodati ugljen-dioksid za dodatnu gaziranost). Magnezijum, kalcijum i natrijum su neki od minerala koji se nalaze u gaziranoj vodi, pri čemu se nivoi razlikuju u zavisnosti od izvora vode.

Da li je gazirana voda zdrava za organizam?

Ali, da li gazirana voda hidrira kao obična voda? Da. Pošto je gazirana voda jednostavno voda sa malo gaziranosti, ona može biti efikasan izvor hidratacije. „Nema magičnih koristi gazirane vode u odnosu na vodu iz česme“, kaže Maya Feller, M.S., R.D., CDN, osnivačica Maya Feller Nutrition iz Brooklyna, „ali ako vam se sviđa i ako je možete podnijeti, nema razloga da prestanete s njenim korištenjem.“

Koristi gazirane vode

Zbog gaziranosti, neki možda pogrešno pretpostavljaju da je gazirana voda štetna. U stvarnosti, gazirana voda je jednako zdrava kao obična voda – pod uslovom da ne sadrži dodatke poput šećera. Nema dokaza da ugljen-dioksid u vodi ometa apsorpciju tečnosti u tijelu.

Iako je gazirana voda poznata po svom sadržaju minerala, količina prisutnih minerala je vrlo mala i čini samo dio preporučenog dnevnog unosa. Iako se ne može osloniti da ispuni potrebe organizma za mineralima, ona je zdravija alternativa i takođe podržava hidrataciju. Hajde da razložimo ovo.

Zdrava alternativa zaslađenim gaziranim napicima

Ako se odlučite za gaziranu vodu bez dodatih zaslađivača, možete biti sigurni da je gazirana voda alternativa sa nula šećera i kalorija u poređenju s drugim gaziranim napicima poput soka. Zbog sve većeg broja ljudi koji traže zdravije alternative klasičnim napicima bogatim kalorijama, gazirana voda je postala veoma popularna. Na međunarodnom nivou, industrija gazirane vode sada vrijedi 29,71 milijardi dolara i prognozira se da će rasti za 12,6% u narednih sedam godina.

Podrška hidrataciji

Prema Feller, gazirana voda je zaista efikasna za hidrataciju. Ona vas hidrira na način sličan običnoj vodi iz česme.

Naravno, voda je nektar života, a redovno preskakanje preporučene količine vode može dovesti do dehidracije, bubrežnih kamenaca i smanjenog kognitivnog funkcionisanja.

Ako još uvijek razmišljate da li da se odlučite za običnu ili gaziranu vodu, imajte na umu da je glavna razlika između ovih voda lična preferencija. Postoji nešto posebno u pjenušavosti čaše gazirane vode: ona dodaje malo uzbuđenja vašoj hidrataciji.

„Sve vrste vode su izvori hidratacije“, kaže Feller. „Međutim, gazirana voda može pomoći osobama koje imaju problema da dostignu svoje ciljeve hidratacije, jer neki preferiraju ukus gazirane vode u odnosu na vodu iz česme. Neki brendovi gazirane vode su obogaćeni funkcionalnim sastojcima poput CBD-a, adaptogena i probiotika, što im može dati dodatne koristi.“

Za neke, izbor nije toliko stvar ukusa koliko fizičke tolerancije. „Važno je napomenuti da neki pojedinci ne mogu tolerisati gaziranu vodu, jer može izazvati probavne smetnje“, kaže Feller. To je zbog prisutnosti ugljen-dioksidnog gasa, koji može uzrokovati podrigivanje, nadutost i gasove kod nekih ljudi. Gazirana voda može takođe izazvati žgaravicu, pa je važno biti svjestan toga ako imate problema sa refluksom kiseline.

Koja je najzdravija gazirana voda?

Ako ste zdravstveno svjesni, možda biste radije izabrali gaziranu vodu bez dodataka. Različiti brendovi pića dodaju različite količine dodataka i različite stilove. „Nisu sve gazirane vode jednake, jer neki brendovi sadrže neželjene dodatke poput sirupa, šećera, vještačkih zaslađivača, konzervansa i kofeina“, kaže Feller. „Ako tražite sličnu alternativu vodi s dodatnim ukusom, izaberite gaziranu vodu bez dodataka.“ A ako želite malo dodatnog ukusa, „budite sigurni da birate brend koji koristi samo prirodne arome ili ekstrakte pravog voća“, dodaje ona.

(Ljepota&Zdravlje)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije