Zdravlje

Čaša vode ujutro - da ili ne?

Čaša vode ujutro - da ili ne?
Foto: Pixabay | Čaša vode ujutro - da ili ne?

Voda za piće je esencijalni nutrijent koji naše tijelo ne može samo da proizvede, već mu je potreban spoljni izvor unosa.

Često se savjetuje da je dobro kada se probudite da popijete čašu vode na prazan stomak. Da li je to način da se započne dan i da ova navika postane zdrava rutina?

"Oko 60 odsto ljudskog tela sastoji se od vode, a taj procenat je povezan sa starosnom dobi, polom i nivoom hidratacije. Tijelu je takođe potrebna voda za podmazivanje zglobova, regulisanje tjelesne temperature, prenos hranljivih materija i izlučivanje. Tijelo prirodno gubi vodu svakog dana kroz normalne procese kao što su mokrenje, znojenje, pa čak i izdisanje", istakla je Kejsi Keli, direktorka "Medikal helta".

Na gubitak vode u tijelu utiču vježbanje, visoke temperature, uzimanje određenih lijekova, pa je važno piti vodu svakog dana.

Dok spavamo ne unosimo vodu u naš organizam koji gubi tečnost tokom sna, pa je čaša vode kada se probudimo dobra za zdravlje.

Čaša vode ujutru na prazan stomak

Konzumiranje vode je veoma važno za različite procese u organizmu, a u posljednje vrijeme posebno se ističe važnost ispijanja čaše vode čim se probudimo.

Na prazan stomak, pre doručka, čaša vode budi tijelo i pokreće procese varenja, stimuliše rad gastrointestinalnog trakta. Korisna je i za crijevnu mikrofloru, za ljepšu i čistiju kožu.

Da bi navika dala pozitivne rezultate voda treba da bude sobne temperature.

Nutricionista i viša direktorka globalnog kliničkog istraživanja i ishrane preduzeća "Veit vočers" Mišel Kardel ističe da je određena količina vode ključna za zdravlje cijelog organizma, jer pomaže našem tijelu da pravilno funkcioniše regulisanjem tjelesne temperature, podržavanjem probave, smanjenjem opterećenja bubrega i jetre ispiranjem otpadnih materija i optimiziranjem snage mozga.

Čak i samo neznatna dehidracija do dva posto može dovesti do simptoma kao što su glavobolje, vrtoglavice, razdražljivost, poteškoće s koncentracijom i umor. Zbog toga su se pojavile razne teorije o važnosti vode, a posebno se ističe ona koja navodi kada je poželjno piti vodu.

Neki tvrde da je pitka voda najvažnija kad se probudimo jer tako poboljšavamo zdravlje, izgubimo višak kilograma uključujući još neke koristi po zdravlje.

Naravno, ne zna se koliko nam je vode dnevno potrebno, kao ni količina kojom započinjemo dan.

(RTS)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije